Бори ли се неко против корупције у Српској?

355231_1

БАЊАЛУКА │ Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић средином децембра прошле године је обећала да ће борба против криминала и корупције бити приоритет рада Владе. Од тада је прошло осам мјесеци. Провјерили смо да ли је и шта је до сада урађено?

Воље за борбу против криминала и корупције у Републици Српској, јасно је – нема. Барем, ако је судити према досадашњим резултатима. Жељка Цвијановић је прије осам мјесеци експозе представила, дужност преузела али обећање није испунила.

Осам мјесеци касније, испоставља се да то није кључни приоритет. Одлучност у борби против криминала и корупције, за сада, постоји декларативно.

Влада Републике Српске одржала је укупно 33 сједнице. Према доступним информацијама криминалом и корупцијом бавила се на једној сједници, и то крајем фебруара кад је усвојила Информацију о нацртт стретегије и акционог плана за борбу против корупције до 2019. године. У међувремену је још формирана Комисија која има за циљ борбу против криминала и корупције.

Међутим, ни од тога, за сада, нема вајде. Добро упућени, тврде, да Космисија за споровођење стратегије за борбу против корупције постоји само на папиру. Чланови Комсиије мјесецима нису чак ни сјели за исти сто. шта ради и чему односно коме служи – одговора још нема.
БНТВ