Босић: Било је лијепо гледати извођење химне Боже правде у центру Сарајева

363855_1

САРАЈЕВО │ Мимо утврђеног протокола посјете Сарајеву, премијер Србије Александар Вучић састао се јутрос у згради институција БиХ са Младеном Босићем, потпредсједником Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ и предсједником Српске демократске странке (СДС).

Након разговора са Вучићем, Босић је казао како су заједно закључили да је стабилизација региона у овом тренутку најважнија, јавља Анадолија.

Босић је истакао да је, иако то протоколом није било планирано, желио искористити прилику да чује од Вучића какво је његово генерално виђење ситуације у региону.

“Након састанка сам се увјерио да смо на истом фону. Тврдимо да је стабилност у региону национални интерес и Републике Српске и Србије. Требали бисмо да се окренемо развоју и изласку из овог деценијског блата стагнације и да је неопходно бити у што бољим односима са својим комшијама”, рекао је Босић.

Нагласио је како је посјета премијера и чланова Владе Републике Србије Босни и Херцеговини изузетно важна порука.

“Било је лијепо гледати извођење химне Боже правде у центру Сарајева, испред институција БиХ. Морамо се привикнути једни на друге и окренути се будућности, а не гледати у прошлост. Сва ова дешавања око састанка двије владе нису никако на штету Републике Српске. Од овога Република Српска може имати само корист уколико Србија буде јача, односно ако буде земља која сарађује са сусједним државама. Ово је позитивна посјета која носи такве поруке. Могло се виђети да је у политичким круговима Вучић наишао на искрен пријем, јер су сви свјесни да је интерес и Бошњака и Хрвата у Федерацији БиХ да се односи стабилизују и да коначно почнемо говорити о заједничком интересу”, казао је Босић.

Дијелу састанка између Вучића и Босића присуствовао је и Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ. Но, о чему се разговарало у том дијелу састанка, Босић није желио открити.

Премијер Србије се послије састанка упутио на заједничку сједницу Владе Србије и Савета министара не желећи давати изјаве.

У Сарајеву потписано пет споразума

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и предсједник Владе Србије Александар Вучић потписали су данас у Сарајеву Протокол о сарадњи у тражењу несталих лица, између Савјета министара БиХ и Владе Србије.

363841_1

Након прве заједничке сједнице данас у Сарајеву, Протокол о сарадњи између Владе Србије и Савјета министара БиХ на очувању моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду потписали су министар пољопривреде и заштите животне средине Србије Снежана Бошковић Богосављевић и министар цивилних послова у БиХ Адил Османовић.

Богосављевићева и министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић потписали су Споразум о сарадњи у области заштите животне средине и одрживог развоја између Владе Србије и Савјета министара БиХ.

Шаровић је са министром трговине, туризма и телекомуникација Србије Расимом Љајићем потписао и Меморандум о сарадњи у области извоза и увоза наоружања, војне опреме и робе двоструке намјене између Министарства спољне трговине и економских односа БиХ и Министарства трговине, туризма и телекомуникација Србије.

Меморандум о разумијевању између Владе Србије и Савјета министара БиХ у области телекомуникација потписали су Љајић и министар комуникација и транспорта у БиХ Славко Матановић.
Анадолија