Босић: Дан Републике Српске, 9. јануар, нико нам не може забранити!

350807_1
БАЊАЛУКА │ Предсједник СДС Младен Босић каже да одлука Уставног суда БиХ којом је проглашен неуставним 9. јануар као Дан Републике Српске представља негацију Републике Српске и да то није у складу с Дејтонским уставом.
Босић каже да је Уставни суд изашао из сфере тумачења устава и да је поодавно ушао у сферу његовог прекрајања, оносно промјене Дејтонског устава.
Увјерен је да та вјероватно одлука неће бити проведена и да Народна скупштина Републике Српке неће промијенити свој ранији став у коме је упозорила да неће прихватити одлуку Усатвног суда која је против Републике Српске.
„Одлука Уставног суда није у складу са здравом памети, нити са Дејтноским уставом“, казао је лидер СДС, гостујући у емисији „Став“ у програму ТВ К3.
Нагласио је да је ово лош потез који ће свима у БиХ нанијети штету.
„Ово је типичан примјер како се прави штета. Лош посао су одрадиле и бошњачке судије. Најгора ствар је да се уђе у фазу надмудривања ината. Треба виђети шта је реално јер можете ви донијети какву хоћете законску одредбу али питање хоће ли бити реализоване“, рекао је Босић, наводечи да оваква одлука Уставног суда БиХ представља забадање преста у око и наставак игре која ће БиХ вратити најмање три корака уназад.
„Та одлука се одлаже доста дугу и очигледно је да је Уставни суд био свјестан да је она на климавим ногама и да ће то изазвати политичку реакцију“, казао је Босић.
Он је истакао да ће овај пут деветог јанура бити на прослави Дана Републике Српке, додајући да ће то радити и убудуће, много година, све док буде добијао позив да дође на церемонију.
Босић је потврдио да га је поводом ситуације у вези одлуке Уставног суда звао Милора Додик, коме је рекао да ће доћи на састанак уколико организује како би се размотрила ова ситуација која превазилази страначке интересе.
И у овој емисији, лидер СДС је упозорио да политика неконтролисаног задуживања коју води влада представља велику опасност по Републику Српску.
„Стално упозораваом да је задуживање велика опасност по Републику Српску и да се кредити третитрају као да их неко даје бесплатно и да се неће морати враћати“.
Виђећете, ми ћемо наставити да славимо 9. јануар као Дан Републике Српске, али ако банкротирамо угрозићемо Републику Српску“, упозорио је Босић.
БН ТВ