Брисел окован страхом личи на сабласни град

20151123162918_338071

БРИСЕЛ │ Европски савјет одлучио је да откаже већину састанка који нису од кључног значаја заказаних за 23. новембар а Европска комисија позвала је службенике да раде од куће, што некима личи на капитулацију пред терористичким пријетњама које су Брисел, град са 1,2 милиона становника, претвориле у сабласни град.
Метро у главном граду Белгије не ради већ трећи дан, на улицама се види тек понеки аутобус или аутомобил, школе су затворене, градом патролирају полицајаци и војници.

Посебно су јаке снаге безбједности око европских зграда у Бриселу.

За викенд су биоскопи, концертне дворане, музеји, продавнице и многи ресторани у Бриселу били затворени па су неки коментарисали да престоница Европске уније почиње да личи на калифат у Сирији.

Савјет је подигао ниво узбуне на „наранџасти“ са „жути“, као мјеру предострожности, што одговара белгијским максималном нивоу узбуне 4.

Ипак, како су најавили званичници ЕУ, министри финансија зоне евра данас ће бити на састанку у Европском савјету у источном делу Брисела. Остали састанци на нивоу ЕУ биће отказани.

Kомисија је саопштила да њен ниво узбуне остаје „жути“ али позива особље на „флексибилно радно ангажовање“.

Белгијски министар унутрашњих послова Жан Жамбон (Јан Јамбон) рекао је 23. новембра за јавни сервис РТЛ да ће се „истрага наставити док се проблем не ријеши“, с обзиром на „непосредну претњу“ од терористичких напада.

Kако пише ЕурАцтив.цом, утисак је да је Брисел опкољен страхом, за разлику од Париза, гђе грађани, како изгледа, бране свој начин живота и послије париског масакра.

Kако се наводи, врховни бриселски рабин рекао је да су за викенд синагоге у Бриселу биле затворене први пут од Другог свијетског рата.

„Страхујемо од напада попут оних у Паризу, где би више људи истовремено извело нападе на различитим локацијама“, рекао је 22. новембра новинарима белгијски премијер Шарл Мишел.

Могуће мете су тржни центри и јавни превоз, казао је Мишел додајући да ће влада додатно појачати присуство полиције и војске у граду.

Белгијски министар унутрашњих послова истакао је да терориста Салах Абдеслам није једина безбједносна пријетња.

„То је пријетња која иде даље од једне особе. Тражимо више људи. Зато је таква концентрација ресурса не једном мјесту“, додао је Жамбон.

И НАТО, најјачи светски војни савез, у свом седишту у сјевероисточном дијелу Бриселу прилагодио је рад условима непосредне опасности од терористичких напада коју су прогласиле белгијске власти.

Kако пише агенција АП, један званичник НАТО, који није овлашћен да даје саопштења за јавност и тражио је да остане анониман, казао је да је неким службеницима речено да раде од куће, као и да су посјете седишту НАТО споља заказане за данас отказане.

У суботу (21. новембра), након што су белгијске власти подигле степен узбуне на максималних 4, службеницима НАТО савјетовано је да се уздрже од коришћења јавног превоза и посјета мјестима масовног окупљања. Званичник је рекао и да је НАТО подигао свој степен узбуне али да „сједиште Алијансе ради“.

„И даље смо опрезни и предузимају се све неопходне мјере да се осигура безбједност нашег особља и просторија“ казао је тај званичник НАТО.

Британски премијер Дејвид Kамерон (Давид Цамерон), који је данас са француским председником Оландом одао пошту жртвама терористичког напада у концертној сали Батаклан у Паризу, рекао је да ће ове неђеље од парламента тражити одобрење да се Британија придружи снагама предвођеним САД које изводе ваздушне нападе на екстремисте ИД у Сирији.

Прије двије године Kамеронов приједлог да Британија учествује у нападима у Сирији није прошао у парламенту и зато премијер није био спреман ни да упути такав приједлог док не буде сигуран да ће бити изгласан.

Иначе, британско Kраљевско ратно ваздухопловство (РАФ) учествује у ваздужним ударима у Ираку.

Kамерон је такође понудио на коришћење за акције против ИД британску ваздушну базу на Kипру.

Говорећи послије састанка са Оландом, Kамерон је рекао да су се Британија и Француска сложиле да појачају сарадњу у борби против тероризма. Kамерон се заложио и за бољу сарадњу широм ЕУ када је ријеч о размјени података са циљем заустављања екстремиста.

У међувремену је амерички предсједник Барак Обама (Барацк) казао да је најмоћније оружје за борбу против екстремистичких групе ИД да покажемо „да се не плашимо“.

Обама је јуче рекао да неће одустати од путовања у Париз на преговоре УН о клими почетком децембра и позвао је остале свјетске лидере да ураде исто.

„Мислим да је од кључног значаја за сваку земљу, сваког лидера, да пошаље сигнал да злочини неколико убица неће спречити свијет да се бави виталним стварима“, истакао је Обама, пренијела је агенција АП.
НН/ЕурАцтив.рс