Bubrežni bolesnici kasno dolaze kod ljekara

1705
TREBINJE | Od ukupnog broja hospitalizovanih pacijenata koji se liječe u trebinjskoj bolnici deset odsto je bubrežnih bolesnika što je u skladu sa svjetskim i statistikama u regionu.
Na hemodijlizi je trenutno 26 bolesnika sa područja istočne Hercegovine, a godišnje se dijalizira oko 3.500.
Branislav Čihorić, načelnik Internog odjeljenja i nefrolog ističe da od bubrežnih bolesti podjednako obolijevaju žene i muškarci, najčešće starosne dobi od 50 do 80 godina. Uzroci ovih bolesti su dijabetes, visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi i arteroskleroza.
Pacijenti dolaze u poodmaklom stadijumu kada je kasno za izlječenje, moguće je eventualno usporiti napredovanje bolesti. Vrlo rijetko je moguće bolest zaustaviti i ti bolesnici najčešće završavaju na dijalizi“, ističe Čihorić.
Čihorić navodi da su među bubrežnim pacijentima i mladi ljudi, dvadesetogodišnjaci, koji boluju od specijfičnih bubrežnih oboljenja, a oni se dalje upućuju na klinička liječenja.
Najveći problem je što su ove bolesti podmukle, imaju slabu simptomatologiju, na koju pacijenti ne obraćaju pažnju.
„Prvi simptomi su bolovi u slabinama, poremećaj mokrenja, iznenadna pojava visokog krvnog pritiska, otečenost, gubitak apetita i anemija. Po pojavi ovih simptoma odmah bi trebalo da se jave ljekaru da bi se uradile dalje pretrage“, navodi Čihorić.
U cilju prevencije, kaže dr Čihorić, pacijenti bi trebalo redovno da posjećuju doktora, posebno dijabetičari, osobe koje pate od visokog krvnog pritiska, oni koji imaju predispozicije za nasljedne bolesti bubrega, jer te kontrole mogu da spriječe napredovanje ovih bolesti.
„Pacijenti koji imaju kamenac u bubrezima, a takvih je na našem području dosta, trebalo bi da idu na redovne kontrole jer može doći do zatajenja bubrega i komplikacija koje vode do dijalize ili gubitka bubrega“, kaže Branislav Čihorić.
On smatra da je budućnost liječenja bubrežnih bolesti u terminalnom stadijumu transplantacija ali kod nas ne postoji organizovan način takvog liječenja.
D.R.