Чанак: Признати независност Косова

НОВИ САД │ Будући предсједнички кандидат Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак изјавио је да је Косово признато као независна држава и да више није у саставу Србије, и додао да интереси земље захтијевају да се „суочимо са чињеницама“.

„Проблеми са којима се Србија суочава су велики, бројни и захтевају од нас да преузмемо одговорност за одлуке које морамо донети. Признати фактичку независност Косова је једна од таквих одлука. У име мира на Балкану, европске будућности Србије и хисторијског помирење два народа изражавам своју спремност да такву одлуку и подржим“, навео је Чанак у писаној изјави.

Лидер ЛСВ је додао да, за разлику од неких кандидата, он не жели да учествује у политици која митовима даје предност у односу на стварност и која бјежи од чињеница, ма колико да су оне непријатне.

„Признати ову чињеницу значи навући на себе бес. Игнорисати је значи наставити са политиком чеоног судара са стварношћу. Од политике председничких кандидата, од њиховог система вредности, интегритета и, зашто не рећи, личне храбрости, зависи и њихов однос према Косову. Можемо се и даље опортунистички заклањати иза флоскула о о јужној српској покрајини, али озбиљност и одговорност позиције за коју се кандидујемо захтева од нас да престанемо са сваким даљим самозаваравањем“, додао је Чанак.

Бета