Часни и херојски пут Невесињске бригаде

nev brigada 2

НЕВЕСИЊЕ │Парастосом погинулим борцима, полагањем цвијећа и дружењем бивших сабораца данас jе у Невесињу  обиљежен Дан Невесињске бригаде. Ова војна формација формирана прије 24 године током рата стекла велики углед и била гарант слободе и опстанка српског народа у Херцеговини.

У Цркви Светог Василија Острошког служен је парастос погинулим борцима, а након тога су у Спомен соби упаљене свијеће.Код Централног спомен обиљежја бораца Херцеговине на Гвозду делегације oпштинских борачких организација Невесиње, Гацко, Требиње и Билећа, Ратних ветерана и општина Невесиње и Источни Мостар положиле су цвијеће.

У име Републичке и Општинске борачке организације присутне су поздравили  Војин Гушић и Обрад Граховац. Они су позвали све бивше саборце, али и представнике власти  да покажу јединство око најважнијих питања која се тичу српског народа и Републике Српске. Наглашавају да је то обавеза према онима који су дали своје животе за слободу садашње генерације.

Присјећајући се 16. јуна 1992. године начелник општине Момчило Шиљеговић је истакао  улогу ратног команданта Новице Гушића који је успио да заустави повлачење из Мостара, организује јединице и успостави фронт.

– Сваки пут када обиљежавамо овај датум треба да се присјетимо храбрости припадника Невесињске бригаде и укажемо почаст свима који су дали животе борећи се за Републику Српску – истакао је Шиљеговић.

Бивши саборци са пуно емоција присјећали су се тих судбоносних ратних дана. Тешкоће су заборавили, али их и данас боле покушаји омаловажавања њихове борбе.

У кратком подјећању на ратне деведесете бивши командант Невесињске бригаде пуковник Ранко Продановић нагласио је да је ова војна формација имала славан ратни пут и да је  прва у Републици Српској одликована највећим војничким признањем – Орденом Немањића. Он је додао да за читав ток рата ова војна формација није изгубила ниједан педаљ своје територије.

Зоран Чампара, демобилисани мајор Војске РС, са још четири брата стао  је у одбрану својих огњишта као припадник Невесињске бригаде. Каже да је поношан што је био припадник ове војне формције која је никла из народа и која је учествовала у свим важнијим војним операцијама које су вођене на простору Републике Српске.

Невесињска бригада је држала борбену линију дугу преко 100 километара. На часном и херојском путу пало је 476 њених припадника и преко хиљаду је  рањено. Нико од бораца и официра Невесињске бригаде није оптужен ни за један ратни злочин.

Радио Невесиње