Ценић о случају „Павловић банке“

375765_1

„Вољела бих да знам како тако мала банка са врло симболичним учешћем на тржишту у БиХ, као колатерал може да прими имовину на територији друге државе, али и шта је била гаранција за отплату кредита“, рекла је Светлана Ценић.

„Након што је Суд БиХ донио одлуку да Слободану Павловићу и службеницима `Павловић банке` укине затворски и одреди кућни притвор уз мјере забране, шта се може даље очекивати у овом случају? Не знам у којој фази је истрага. Ја рецимо очекујем вјештачање, односно улазак вјештака у `Павловић банку` и утврђивање даљих чињеница. Ако кредит није регистрован у центалном регистру кредита, односно у Централној банци БиХ, нешто није у реду.Осим тога, вољела бих да знам како тако мала банка са врло симболичним учешћем на тржишту у БиХ, као колатерал може да прими имовину на територији друге државе, али и шта је била гаранција за отплату кредита. Такође, поставља се питање има ли још спорних ствари. На истражним органима је да то утврде.“

Предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно је јавности представио уговор за који мисли да ће ријешити све дилеме у вези са случајем „Павловић банка“. Но, поставља се питање зашто тај уговор није раније показао?

„Душко Томић, бивши адвокат Слободана Павловића, рекао је да је видио уговор и да на њему стоји печат Владе Републике Српске. Настављена је сапуница у медијима око тог кредита. Мени је смијешно да неко послије мјесец или два у својој архиви пронађе уговор о кредиту. Ако се кредит и даље отплаћује, наравно да постоји у банци и регистрован је у централном регистру кредита. Такође, не ради се о малој суми новца. Чудно је да неко одмах под руком нема уговор. Просјечан човјек сигурно чува плаћене рачуне од струје и воде по годину дана, иако зна да ће му их искључити уколико не плати. Замислите да неко у свако доба дана и ноћи не зна гђе му је уговор о кредиту који отплаћује. Посебно када се ради о толиком износу новца.“

КРЕДИТ НАКОН КУПОВИНЕ ВИЛЕ

Госпођо Ценић, како је могуће да спорни уговор не постоји у бази Централне банке БиХ?

„Постоје двије могућности. Прва, да кредит није постојао, него да су само паре „прошетане“ кроз „Павловић банку“ да би се имало покриће за огроман износ и куповину виле на Дедињу. Од редовних примања, то није могуће. Друга варијанта је да се ради о прекршају и кривичној одговорности због прекршаја и непоштовања закона, правила и процедура да се кредит не региструје у централном регистру.

Још оних година када је објављено да је купљена вила на Дедињу, неколицина нас је поставила питање како се диже кредит годину након куповине некретнине. Да бисте укњижили некретнину, посебно у Београду и на тој локацији, потребно је доставити одређену документацију, рецимо о плаћеном порезу, и онда се некретнина укњижи. Како је некретнину могуће укњижити, ако није плаћена? Друга ствар, ако је већ плаћена, чему онда кредит након годину дана?“

Након овог случаја, доводили ли се у питање сигурност „Павловић банке“ за друге клијенте?

„Грађанима упорно сугеришем да не суде по основу `Бобар банке`, `Балкан Инвестмент банке` и `Банке Српске`, јер су оне формиране само због тога да се кроз њих `шетају` паре, односно по принципу `формирали смо банку, узели депозите и располагаћемо њима када да су приватна имовина`. Нека грађани суде по банкама које солидно и стабилно послују већ годинама, те које имају знаковито учешће на тржишту и које немају афере иза себе. Не може се читавом банкарском систему судити на основу тих пар банака.

Када говоримо о `Павловић банци`, регулатор је требало давно да реагује, али није. Сада, не очекујем много од регулатора да ће да уђе у банку и провјери да ли је она сигурна.

Већ сада имају проблем како ће намирити све блокиране и изгубљене депозите у овим пропалим банкама. Управо зато што није било реакције, очекујем од вјештака и истражних органа да у банци сагледају ситуацију, установе адекватност капитала, управо да се не би десио још један пропали случај, који се опет мора санирати новцем порезних обвезника.

Ако се са `Павловић банком` деси исто оно што и са `Бобар банком`, `Балкан Инвестмент банком` и `Банком Српске`, стварно не знам колико казну заслужује регулатор, који пушта једну по једну банку и заправо је саучесник у тој катастрофи…“

Вијести.ба