ЧЕТИРИ ТРЕБИЊЦА НА „КАРОТРЦУ“ У ХЕРЦЕГ НОВОМ: Хоће да организују трку карића и у нашем граду (погледајте ВИДЕО)

На другој трци карића „Каротрц“, која је протеклог викенда одржана у Херцег Новом, наступила су и четири Требињца: Живко Драпић, Душан Тохољ, Срђан Сушић и Милош Милошевић.

На стази дужине 700 метара, од центра Новог до Шквера, своје умијеће у управљању карићем ове године показало је око 100 возача и 54 екипе из неколико градова региона, а такмичили су се у три категорије – једносјед, двосјед и тросјед.

Једини наш суграђанин међу добитницима признања био је Милош Милошевић, који је поновио прошлогодишњи „успјех“ освојивши – опет посљедње мјесто, па је награђен лењом питом и играчком корњаче.

„Награде су ми биле привлачне па сам се потрудио да овај спортски резултат остварим и ове године“, каже Милош, који је са својим колегом по карићу Душаном Тохољем био гост Дарка Куртовића у јутарњем програма Радио Требиња.

Живко Драпић трку је завршио на 6. позицији и био најуспјешнији међу Требињцима, Срђан Сушић био је петнаестак мјеста иза, а Душан Тохољ – тридесет први.

„Тек сам десетак-петнаест дана прије оспособио карић и нисам трку доживио такмичарски. Било ми је важно да учествујем. И стварно је то био величанствен догађај, пун позитивне енергије. Мада је стаза била прилично захтјевна – са много наравнина и опасних кривина“, истиче Душан.

Спуштање низ стрме улице троточкашима од даске и куглагера, на гравитациони погон и са кочењем уз помоћ ђонова патика – било је омиљена забава и неизоставан дио одрастања бројних генерација Требињаца.

Наши возачи карића, сада већ и са међународним искуством, озбиљно размишљају о организовању овакве трке и у нашем граду.

Носталгија за забавом из дјетињства толико је јака да пркоси и искуственој евиденцији – да данашњу дјецу, којима су надохват руке сва савремена чуда индустрије забаве – није лако одушевити овим једноставним возилом, ручно склепаним од даске и кугличних лежајева.

„Интензивно размишљамо у том смијеру. Међутим, веома је захтјевно – од блокаде саобраћаја, до одабира стране са добрим асфалтом и без неравнина. И решетке за сливнике, које су уобичајне на нашим улицама, такође су проблем. Стварно бих био срећан ако бисмо ми у Требињу успјели да организујемо овакву трку, рецимо – у септембру или октобру. То би био оптималан период за догађај који би допринио продужењу туристичке сезоне“, напомиње Душан.

Милош додаје да у Требињу има стаза за трку карића – од Полица, преко Хрупјела и Крша, до Засада и Мостаћа…

„Организатори трке у Херцег Новом понудили су и нама сваку врсту помоћи ако се одлучимо да и им организујемо трку. Вољни су да дођу и са својим такмичарима и да позову такмичаре из других градова да дођу у Требиње“, истиче Милош.

Р.С.

(Видео: Милош Милошевић)