Четворогодишњи Египћанин осуђен на доживотну?!

djeca nasilje

КАИРО | Четворогодишњи дечак налази се међу 116 Египћана који су осуђени на доживотни затвор у одсуству у уторак.

Оптужени се терете за убиство, уништавање имовине и демонстрације од 3. јануара 2014. године, када је дечак имао само једну и по годину.

Према оптужници дечак је окривљен за четири убиства, осам покушаја убиства, вандализам над имовином Управе за здравље у провинцији ел-Фејум (на око 70 километара југозападно од Каира), претње војницима и полицајцима те оштећење возила која припадају снагама сигурности.

Према браниоцима, војни суд је одбио да прихвати документа која доказују године Ахмеда Менсура Карнија.

„Крштеница дечака је приложена након што су снаге државне сигурности додале његово име на списак оптужених, али онда је случај пребачен на војни суд“, казао је адвокат Фејсал ес-Сајед.

Адвокат Рамадан Ферхат је казао да је Карни рођен у септембру 2012. године те је приложио Карнијеву крштеницу суду али документи су игнорисани и дечак је осуђен на доживотни затвор.

Други египатски адвокат Мухаммед Ебу Хурира је написао: „Усред неправде и лудила у Египту, четворогодишње дете је осуђено на доживотни затвор. Он је оптужен за узнемиравање, наношење материјалне штете и убиство.

Многи верују да овај случај изазива озбиљну забринутост због непоштовања људског живота у дисфункционалном правосудном систему.

Казна је такође изазвала негодовање и критике на друштвеним мрежама. Ова судска одлука је дошла само годину дана након што је слеп човек у Египту добио 15- годишњу затворску казну због убиства полицајца.

Према Амнестy Интернатионал, 100.000 Египћана из редова је затворено само у протеклој години.
Агенције