ЦГ и БиХ потписују споразум о граници

354911_1

ПОДГОРИЦА/ САРАЈЕВО │ Црна Гора и Босна и Херцеговина потписат ће ускоро у Бечу споразум о граници, саопштили су у недјељу челници ове двије државе Филип Вујановић и Драган Човић.
Црногорски предсједник Вујановић и предсједавајући Предсједништва БиХ Човић састали су се у неђељу у Тивту гђе су разговарали о односима између двије државе које, како је оцијењено, није покварила ни недавна полемика око питања границе код Суторине, преноси Телевизија Црне Горе.
Вујановић је новинарима казао да је на састанку констатовано да је то питање, које је изазвало благи застој у односима, архивирано, те да ће крајем мјесеца њих двојица присуствовати потписивању Споразума о граници који ће потписати чланови двије владе. Он је прецизирао да ће то бити уводни дио Бечког самита који је посвећен афирмацији европских интеграција и пројектима инфраструктуре.
Била је ово прилика да заједнички подржимо и охрабримо пројекте двије владе, као и владе регије западног Балкана, да искористимо те пројекте, осигурамо њихово финансирање и добру динамику, те да сви заједно зажелимо да се Европска унија снажније укључи у регионално повезивање“, навео је Вујановић.
Човић је казао да је посебно важно што ће споразум о разграничењу с Црном Гором бити први који БиХ потписује с неким од сусједа. „Ратификацијом овог споразума и његовим потписивањем дефинитивно се рјешава граница између наше двије државе“, рекао је о Човић. Додао је да је Црна Гора направила велики искорак на европском путу.
Ми је морамо сустизати, и наше опређељење је врло јасно – еуроатлантски пут БиХ, другог пута нема, рекао је Човић и пожелио Црној Гори да већ ове године „заврши свој НАТО пут“.
Изовр: Н1