Чомски: Запад је изазвао избјеглички талас

333

БЕРЛИН │ Амерички лингвиста и филозоф Ноам Чомски каже да су поједине западне земље својом политиком изазвале избјеглички талас у региону, а међу њима су Сједињене Америчке Државе, Велика Британија и друге европске земље, преноси данас „Дојче веле“.

Чомски је у интервјуу за портал ДВ-а који се бави дијалогом са исламским свијетом подсјетио да избјеглице претежно потичу са Блиског истока, али и из Африке, гдје Европа има своју дугу причу.

„Посљедњи вијекови су били обиљежени искориштавањем и пљачкањем афричког континента. Посљедице се осјећају све до данас и спадају у узроке бијега многих Африканаца у Европу“, наводи он.

На Блиском истоку су, додаје, бројни узроци довели до избјегличког таласа који траје, а један од важних разлога је америчка и британска инвазија на Ирак која је, каже, потпуно разорила државу.

„Ирачани и даље бјеже из своје земље пред секташким сукобом који прије инвазије на тај начин није постојао. Када се све то боље осмотри онда се види да постоје одређене државе које су својом политиком изазвале избјеглички талас у региону – а међу тим државама су САД, Велика Британија и друге европске земље„, објашњава амерички лингвиста.

На питање шта на Блиском истоку остаје иза америчког предсједника Барака Обаме, коме се ускоро завршава мандат, Чомски одговара да је позитивно у његовој владавини то што није употребљавао екстремно насиље и агресију, као што је његов претходник учинио злоћудном инвазијом Ирака, „највећим злочином овог вијека“.

„Са друге стране, договор који је склопљен са Ираном мора се позитивно оцијенити. То је могло много раније да се деси. Ипак мислим да је боље имати споразум него немати га никако“, указује Чомски.

Он, међутим, каже и да Обама на Блиском Истоку оставља глобализовани рат дроновима који је означио почетак нове ере међународног тероризма.

„Мислим да ће се то раширити. Неће се раширити само технологија дронова већ ће се показати да је она употребљива за акције разних терористичких групација“, упозорава познати лингвиста и филозоф.

Чомски, такође, примјећује да је у случају „арапског прољећа“ Обама, исто као и његови савезници, најпре подржавао постојеће диктатуре докле год је могао, а да је послије тих преврата урађено све да се поново успостави стари систем.

Независне новине /Дојче веле