Човић: БиХ наредне године очекује да постане кандидат за чланство у ЕУ

20160215110812_353813

БРИСЕЛ l Два кључна стратешка циља Босне и Херцеговине су активирање Акционог плана за чланство у НАТО-у у шестом мјесецу ове године и статус за кандидата за Европску унију наредне године, рекао је предсједавајући Предсједништва БиХ Драган Човић данас у Бриселу након предаје апликације БиХ за чланство у Европској унији.
„Морам исказати задовољство, ево, након предаје нашег захтјева за чланство у Европској унији, Босна и Херцеговина је окренула још једну страницу у својој евроатлантској будућности. Увјерен сам да је то пут који нас додатно јача да позитивну енергију усмјеримо у промјене у друштву. Ја сам увјерен да БиХ припада европској породици и то ће на практичан начин показати у наредних годину – двије дана, као што смо то практично показали од прве посјете госпође Могерини у задњих годину дана у БиХ“, казао је Човић. Навео је како многи нису вјеровали када су бх. власти донијеле своје планове за протеклу годину да ће БиХ имати позицију да аплицира за чланство у Европској унији с обзиром на комплексне односе који постоје у БиХ, „али зато то јесте данас посебан дан, неки ће казати, повијесни дан за све нас“, рекао је.
Предсједавајући Предсједништва Босне и Херцеговине Драган Човић уиме БиХ данас је предао захтјев за чланство у Европској унији (ЕУ) министру иностраних послова Холандије, која предсједава ЕУ, Берту Kоендерсу. Свечана церемонија предаје захтјева Босне и Херцеговине за чланство у Европској унији, холандском предсједништву Вијећа Европске уније, уприличена је у Бриселу. Човић је изразио задовољство што данас у име три конститутивна народа и грађана БиХ предаје захтјев за чланство, те је казао да је БиХ испунила све оно што је обећала да ће испунити у посљедњој години да би данас предала захтјев за чланство. – Овај пут није био лаган, али позитивна енергија и усмјерење и даље ће бити мотив да наставимо овако.
Увјерен сам да ћемо скоро добити позитивно мишљење које ће нам бити крајње опредјељење да идемо ка путу кандидатског статуса већ идуће године за БиХ – сматра Човић. Нагласио је да је пред БиХ много посла када је у питању вањска политика то је европски пут и НАТО-ов пут, али БиХ ће радити, каже Човић, на томе како унаприједити економске и социјалне прилике у БиХ те остати вјеродостојан на путу ка европској породици која нема алтернативу. – Биће ово година великих реформи за БиХ, али на овом путу се нећемо зауставити јер желимо сустићи наше сусједе, БиХ припада овом дијелу југоисточне Европе и желимо то на практичан начин и показати – закључио је Човић. Kоендерс је мишљења да је ово важан дан за народ БиХ јер представља први корак ка чланству у Европској унији те је честитао на изражајним аспирацијама БиХ, додајући да је Вијеће ЕУ посвећено европској перспективи свих земаља западног Балкана. Позитивним је оцијенио усвајање Реформске агенде и Акционог плана те казао да је значајан напредак у имплементацији неопходан да би ЕУ могла разматрати апликацију. – Вијеће ће размотрити вашу апликацију и када буде сматрало да је остварен значајан напредак у реформском програму и буде сигурно да БиХ испуњава зацртано на вријеме, учинићемо све да апликацију БиХ доведемо на нови корак. Будућност БиХ је у вашим рукама и у рукама људи БиХ – став је Kоендерса. Свечаности је присуствовала и висока представница за вањску и сигурносну политику ЕУ и потпредсједница Европске комисије Федерица Могхерини и комесар за европску политику сусједства и преговоре о проширењу Јоханнес Хахн који су честитали БиХ истичући да је ово почетак напорног рада. Могхерини је добрим вијестима назвала чињеницу да је предана апликација за чланство, а то је посљедица напорног заједничког рада, односно посљедица позитивног рада бх. и ЕУ заничника и то је прилика када људи у БиХ могу виђети да ако лидери земље и сви нивои власти раде заједнички могу се постићи неке ствари. – Ово је важна порука за будућност ове земље и надам се да ћете то сви имати на уму у наредним корацима. Можете рачунати на нас да наставимо наше напоре с истом енергијом и истим осјећајем јединства да имамо заједничку будућност као исти континент и као дио истог процеса интеграција – истакла је. Честитала је бх. лидерима и институцијама, казавши да рачуна на то да ће се овакав замах наставити и у сљедећим мјесецима. Хахн је мишљења да је много тога урађено да би БиХ могла предали кредибилну апликацију за чланство, али то је тек почетак дугог путовања додајући да чланство није могуће постићи у року неколико мјесеци, али најважнијим је назвао чињеницу да народи у БиХ имају ЕУ перспективу. Похвалио је и успостављање механизам координације као једног од предуслова, јер треба да постоји прави механизам који ће комуницирати и радити с ЕУ. Свечаном чину предаје захтјева Босне и Херцеговине за чланство у Европску унију присуствовао је и министар иностраних послова БиХ Игор Црнадак.
Фена