Човић и Иванић: БиХ мора ићи напријед

DScfPNBW_DSC_8138_800_533_85_c1

МОСТАР │ „БиХ мора ићи напријед, сажетак је свих наших размишљања на данашњој панел расправи“ – изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ и предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић након завршетка конференције „Kонсензус о преусмјеравању политичког система 20 година послије Дејтона – реалност или заваравање?“ која је одржана у Мостару и на којој су учествовали челни људи водећих странака у БиХ.

„Ми имамо обвезу да барем у наредне три године тај процес видно промијенимо у односу на досадашње вријеме и то кроз наш европски и евроатлантски пут, али и кроз унутрашње уређење БиХ, примарно кроз дефинисање изборног законодавства. А касније, ако се ствари сложе, треба учинити много других искорака и то прије свега рационализацију у нашем ђеловању јер је превише нивоа власти“, казао је Човић, додавши како паралелно с овим процесима треба радити на економско-социјалној стабилности БиХ.

„Kренуло је доста динамично задњих пет-шест мјесеци и ја вас увјеравам, тај се процес не може зауставити“ – поручио је Човић, додавши како БиХ, њени народи и грађани имају своју будућност, само ће бити потребно више уважавати једни друге него што је то било до сада.

„Нема могућности да неко некога превари, а још мање могућности да у име нас неко са стране доноси одлуке за потребе једне, друге или треће стране“ – изјавио је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник Партије демократског прогреса Младен Иванић изјавио је новинарима како има више оптимизма него раније те да осјећа како је могуће доћи до рјешења.

„На кључним је људима из реда бошњачког и хрватског народа да постигну договор и ја сам увјерен да Човић зна што говори када каже да осјећа да постоји спремност и једних и других да то постигну и ја ћу то са задовољством дочекати“ – казао је Иванић, додавши како ће прихватити свако рјешење око којег се Бошњаци и Хрвати договоре.

Kада је у питању позиција странака из Републике Српске, Иванић је казао како су спремни да другима дају више, али да се од њих не тражи да имају мање.

„То је заједнички став странака Републике Српске свих ових задњих десет-дванаест година“ – утврдио је Иванић.
Фена