Црнадак: Нема реконструкције Савјета министара

crnadak
САРАЈЕВО │ Министар иностраних послова БиХ и високи функционер ПДП-а Игор Црнадак у интервју за БН ТВ рекао је да неће доћи до реконструкције Савјета министара.
Црнадак каже да га не чуде одвојени састанци лидера ХДЗ-а Драгана Човића са лидерима СНСД-а Милорадом Додиком и СББ-а Фахрудином Радончићем.

„Сматрам да се ради о сасвим једном нормалном сусрету поводом једне везе која постоји већ неко вријеме између Човића и Радончића и мислим да ти разговори не воде реконструкцији Савјета министара. Очигледно је да постоји жеља код странака која су у опозицији да уђу у власт. Мислим да овдје у Републици Српској је непотребан дрзак напад који траје посебно од предсједник Милорада Додика и премијера Жељке Цвијановић према нама који представљамо Републику Српску и српски народ у Сарајеву и то највише штети Републици Српској. Али оно што са сигурношћу можемо рећи је да Савјет министара остаје у овом саставу и да неће бити никакве реконструкције“.

Господине Црнадак, ипак, у току љетње паузе било је критика на рачун рада Савјета министара, најављен је и престанак бојкота посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини БиХ, да ли сматрате да је угрожена позиција Савеза за промјене у власти на нивоу БиХ?

„Апсолутно није. Позиција Савеза за промјене није угрожена. Ја и моје колеге из Савеза за промјене у Савјету министара смо представници спрског народа и представници Републике Српске. На првом мјесту нам је да се Република Српска са својим уставноправним надлежностима задржи и да радимо на реформама, да радимо на поправљању стања и у Републици Српској и у БиХ заједно са осталим партнерима у власти и ми то радимо. Свако треба да ради свој посао – Савјет министара што је у његовој надлежности, а владе Републике Српске и Федерације што је у њиховој надлежности“.

Како коментаришете најављен бојкот посланика СНСД-а у Парламентарној скупштини?

„Читава прича око Џаферовића била је један велика фарса СНСД-а. Када је требало Николу Шпирића поставити за шефа Комисије која надгледа Обавјештајно-безбједносну агенцију онда су добро функционисали са Џаферовићем и онда он није био ратни злочинац и проблематичан тип, онда је он био један фини посланик кога су они замолили да гласа за Шпирића, тако да све вријеме се видјело да је то једна фарса којом су покушавали да онемогуће формирање власти на нивоу Савјета министара, а након тога да покушају да унесу некакве додатне проблеме и нервозу и у Савез за промјене и у структури власти на нивоу БиХ. Овакве оптужбе и квалификације Додика и Цвијановићеве говоре да они немају адекватна рјешења за поправљање стања у Републици Српској и у посљедње вријеме то дјелује у неком бијесу, у некој агонији. Они ,што би рекао наш народ, бљују ватру, то раде они који дођу у очај, када дођу до зида. Мој позив је да сви раде свој посао, оно што је у њиховој надлежности и тако ћемо помоћи Републици Српској“.

Ове године обиљежава се 20 година Дејтонског споразума. У појединим медијима спекулише се с том годишњицом и наводном ревизијом. Да ли је то могуће?

„Мислим да нема говора о томе. Ја ћу учестовати у неколико догађаја укључујући и догађај који је планиран у самом граду Дејтону. Моја порука ће увијек бити иста – Дејтонски споразум и структура која је са тим споразумом створена је за све нас у БиХ наш најмањи садржилац. То је једина ствар за ових 20 година , иако са тим нико у потпуности није задовољан, око које имамо сагласност.
Свака промјена може само и искључиво ићи тако да се сва три народа односно оба ентитета око тих промјена сагласе. Ми немамо ни амбицију ни жељу да радимо било какве уставне заокрете и то је ствар о којој имамо јединство у Републици Српској. Док год ми из Републике Српске нисмо спремни да дигнемо своју руку за промјене, које би на неки начин ограничиле овлаштења, до тога неће доћи. Мој позив је да ми 20-годишњицу Дејтона искористимо и почнемо енергичније да радимо на поправљању животног стандарда“.

За неколико данас у Бечу ће се одржати велики скуп о Западном Балкану. Да ли очекујете да ће се ту можда отворити питање Дејтонског споразума?

„Апсолутно неће бити говора о томе. У центру пажње је европска перспектива Балкана. Ових дана је актуелиозовано и ново питање, а то је питање миграната којих је све више у региону и о томе ће бити говора. Ја очекујем да главне поруке буду врло охрабрујуће за БиХ и друге земље у региону, да буде потврђена европска будућност БиХ, да буду потврђена подршка и политичка и финансијска за наше инфраструктурне пројекте које ће увезивати регион“.
(БН ТВ)