Црногорци имају право на лични стечај

353109_1
ПОДГОРИЦА l Посланици Скупштине Црне Горе усвојили су Закон о личном стечају потрошача који ће омогућити презадуженим грађанима да кроз стечај у одређеном временском року врате дугове према банкама, лизинг кућама, комуналним предузећима и електроенергетским компанијама.
Стечај може да се покрене ако је потрошач инсолвентан, што значи да је трајно неспособан да измирује своје обавезе, док се поступак стечаја спроводи над имовином потрошача, осим примарне стамбене у којој живи.
Овај закон, који је предложила Либерална партија, даје могућност презадуженим грађанима да имају реалну шансу да на ефикасан начин сервисирају своја дуговања и организују себи и својој породици извјеснију будућност.
Из Либералне партије очекују да ће овај закон довести до смањеног броја поступака пљенидбе имовине инсолвентних грађана и до већег степена намирења потраживања повјерилаца.
Посланици Скупштине Црне Горе подржали су касно синоћ и Закон о конверзији кредита у швајцарским францима, којим је предвиђено да се такви кредити враћају у еврима по каматној стопи од 8,2 одсто.
Овај закон предложио је опизициони Демократски фронт, а подржали су га и посланици владајућег ДПС-а.
Централна банка Црне Горе саопштила је да примјена тог закона не би била ваљана.
Агенције