Чубриловић очекује одбацивање оптужница Тужилаштва БиХ

БАЊА ЛУКА I Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић очекује да ће бити одбачена као неоснована оптужница Тужилаштва БиХ против предсједника и чланова Републичке комисије за спровођење референдума, јер су сви они поштовали одлуке највишег уставотворног и законодавног органа Српске, који одражава политичку и демократску вољу грађана.

Чубриловић је током разговора са члановима Комисије подсјетио да је Народна скупштина обавезала Владу Српске да им, у складу са скупштинским закључком, обезбиједи сва неопходна средства и пружи пуну правну заштиту и подршку, те у евентуалним судским процесима, саопштено је из Народне скупштине Српске.

Он је рекао да су сви чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске радили у складу са мандатом и обавезама које им је дала Народна скупштина Републике Српске.

Чубриловић је истакао да чланови Комисије нису ни могли другачије да поступају, јер су имали обавезу да поштују акте које доноси Народна скупштина, као највиши представнички и законодавни орган Републике Српске.

Предсједник Републичке комисије за спровођење референдума Синиша Каран информисао је Чубриловића да је Комисија радила у складу са позитивним законским прописима, поштујући у потпуности Устав Републике Српске и одлуке Народне скупштине.

Тужилаштво БиХ подигло је оптужницу против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића због неизвршавања одлуке Уставног суда БиХ у вези са референдумом у Републици Српској.

Њих Тужилаштво терети да су, као предсједник и чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске, као „службена лица у институцијама ентитета, одбили да изврше коначну и извршну одлуку Уставног суда БиХ, те починили низ радњи и активности на спровођењу референдума о Дану Републике“.

РТРС