Чубриловић: Одбацивање оптужнице Тужалаштва БиХ – правно утемељена одлука

БАЊА ЛУКА I Предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић оцијенио је данас да је одбацивање оптужнице Тужилаштва БиХ против Синише Карана, Драгољуба Рељића, Горана Змијањца и Милана Петковића једина разумна и правно утемељена одлука.

Чубриловић је нагласио да је извршење Одлуке Уставног суда БиХ било у надлежности Народне скупштине Републике Српске, којој је Уставни суд и доставио Одлуку о привременој мјери, те да су чланови Републичке комисије за спровођење референдума поступали у складу са одлукама Народне скупштине, као највишег уставотворног и законодавног органа Српске.

„Каран, Рељић, Змијањац и Петковић радили су, као и сви остали чланови Републичке комисије за спровођење референдума о Дану Републике Српске у складу са мандатом и обавезама које им је дала Народна скупштина. Они су били обавезни да поштују акте које доноси Народна скупштина и Устав Републике Српске, што су и чинили“, нагласио је Чубриловић.

Он је истакао да је сваком правнику јасно да не постоји колективна кривична одговорност, него да је кривична одговорност увијек индивидуална, саопштено је из Народне скупштине.

„И то је разлог што је ова оптужница морала прије или касније да падне. Тужилаштво БиХ оптужило је ове људе као чланове колективног органа, а теоретски се могло десити да је неко од њих као члан Комисије на сједницама гласао против неког приједлога Комисије“, навео је он.

Дакле, додао је Чубриловић, они су оптужени само због тога што су били чланови Републичке комисије за спровођење референдума и тако правно неутемељана оптужба морала је завршити одбацивањем.

РТРС