Чувајте чистоћу града, казне су драстичне

ТРЕБИЊЕ │ Новом одлуком Града Требиња казне за непоштовање комуналног реда на подручју града су повећане у просјеку за четири до пет пута.

Овакву одлуку усвојили су одборници Скупштине града Требиња на посљедњем засједању.

Према ријечима Јање Ћапин, начелнице Одјељења за стамбено-комуналне послове, најнижа казна за физичка лица која је до сада била 70 КМ је повећана на 300 КМ, а казне се крећу и до 1.000 КМ.

Најмања казна за правна лица је 2.000 КМ, а највиша 4.000 КМ.

„Грађани се најчешће кажњавају за бацање и одлагање различитог отпада, поправку и прање аутомобила на за то непредвиђеним мјестима, испуштање уља из аутомобила и других врста прљавих течности, бацање смећа у водотокове и на обале, те остављање предмета који могу упрљати јавну површину или повриједити пролазнике. Казне су предвиђена и за бацање смећа са балкона и тераса, те уколико се тресу теписи или друге прашњаве ствари са балкона и тераса стамбених објеката“, објашњава Ћапин за Радио Требиње.

Казну ће платити и власници кућних љубимаца уколико не склоне измет од животиња са јавне површине, власници аутомобила која су остављена на паркинизима, а нису у возном стању, те они који шарају јавне површине различитим цртежима или текстовима.

„Правна лица се кажњавају за одлагање земље, грађевинског материјала и дрвног отпада изван градилишта, привремног заузимања јавне површине или прекопавање ових површина без дозвола, односно уколико након радова површину не врате у првобитно стање“, истиче Ћапин.

Она додаје да се и грађани кажњавају уколико неовлаштено прекопавају јавне површине.

Према новој одлуци о комуналном реду, уколико тресете тепихе са балкона или терасе казна је 300 КМ, бацање отпада по улици је 500 КМ, колико ћете платити казну и ако не уклоните измет од кућног љубимца са улице.

Исти износ ћете платити и уколико на јавној површини оставите аутомобил који није у возном стању.

Правна лица која немају потребне дозволе за прекопавање улица или других јавних површина и након радова не врате површину у првобитно стање плаћају од хиљаду до 3 хиљаде КМ казне.

Начелница Одјељења за стамбено-комулане послове Јања Ћапин каже да се комунални ред мање поштује у приградским насељима, нарочито када је ријеч о дивљим и депонијама грађевинског отпада.

Појединци су већ кажњени и такве депоније су укоњене“, истиче Ћапин за Радио Требиње.

Д.Ч.