Цвијановићева у Вашингтону: Срби желе да граде боље односе са Америком

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић у вишедневној је посјети САД. Цвијановићева је у Вашингтону присуствовала свечаности у Конгресу САД, поводом обиљежавања јубилеја стотину година подизања српске заставе испред Бијеле куће.

Премијерка Српске истакла је за РТРС да обиљежавање јубилеја стогодишњице подизања српске заставе испред Бијеле куће показује да Срби желе да граде боље односе са Сједињеним Америчким Државама.

Цвијановићева је рекла да је крајње вријеме за ревитализацију односа између српског народа и САД-а, с обзиром на све важне ствари из прошлости које повезују Србе и Амриканце.

– Управо на позитивним тачкама из прошлости треба градити будућност. Желимо да Америка буде велика и праведна према свима и да има добре односе са свима. Сматрам да заслужујемо пуно боље мјесто у цијалој лепези односа и послова којима се САД бави – рекла је Цвијановићева.

Премијерка Српске је убијеђена да ће се то и десити, те да предузети кораци, усмјерени на побољшање и развој односа са Сједињеним Државама, пуно значе за будућност.

Прославу стотину година од прокламације америчког предсједника Вудро Вилсона о проглашењу „Дана молитве за Србију“, пробоја Солунског фронта и завршетка Првог свјетског рата почела је отварањем сесије Конгреса САД молитвом владике источноамеричког Иринеја, под чијим духовним покровитељством се одржава прослава ових значајних догађаја.

Уприличен је и пријем у просторијама Конгреса у организацији Српског кокуса у Конгресу САД, Амбасаде Србије у Вашингтону и Одбора СПЦ за обиљежавање стогодишњице Првог свјетског рата.

Пријему су присуствовале бројне високе званице Стејт департмента, сенатори и конгресмени.

Дана 28. јула 1918. године, власт америчког предсједника Вудро Вилсона издала је проглас којим се тај дан одређује за „Дан молитве за Србију“, а тог дана се српска застава вијорила код Бијеле куће, а сва звона цркава широм Америке огласила су се у част српских жртава у Првом свјетском рату.

Велики број Срба из Америке оставио је своје породице и огњишта у Америци и у жељи да помогну својој браћи у борби за част и слободу у отаџбини Србији, придружио се српској војсци, а многи од њих се никада нису вратили.

Јубилеј стотину година подизања српске заставе испред Бијеле куће, у главном граду САД, обиљежава се до недјеље, 29. јула, низом манифестација.

РТРС