Да ли ће Сакиб Софтић одговарати због лажног представљања?

БАЊАЛУКА │ Након што је бошњачка политика покушала да надигра Међународни суд правде и грађане БиХ, прикривајући да Сакиб Софтић није агент БиХ, а то потврдио и Хаг, посла ће бити и за правосудне органе.

Тужилаштво БиХ најавило je истрагу против Софтића. Из Републике Српске – траже одговорност надлежних. Из Србије поручују – од почетка је јасно да од ревизије неће бити ништа.

Сакиб Софтић мораће Тужилаштву БиХ да објасни зашто је сакрио информацију да га је Хашки суд обавијестио да више нема мандат агента БиХ. Тужилаштво ће формирати предмет да би провјерило посљедње активности Софтића које је нелегално водио у име БиХ. Након писама чланова Предсједништва послатих у Хаг, Суд је јасно образложио своју одлуку.

„Суд је сматрао да њихов садржај показује да није било одлуке донесене у надлежним институцијама, у име БиХ као државе, која би захтијевала ревизију пресуде из 2007. и да то није добар начин да се ријеши такво питање“, наведено је у одговору из Међународног суда правде.

Предсједник Републике Српске сматра да се на хашкој одбијеници ревизије не смије стати, јер су институције БиХ злоупотребљене.

„Овај случај није ријешен, он је тек почео, али је суштина у томе – лажно представљање и обмањивање јавности. Сви су знали да ће до овога доћи, мислим да је и Бакир знао али није добро што се унијела пракса, одлучивање једних у име свих“, изјавио је предсједник Српске Милорад Додик.

Шта је Бакир Изетбеговић знао, а јавности није рекао, још ће се нагађати. Стручњаци из Србије сматрају да постоји могућност да су Изетбеговића погрешно савјетовали правници. А постоји и друга опција.

„Можда су одлучили да само из политичких интереса покрену поступак, а да би онда могли да говоре да је одлука суда политичка“, каже и Новак Лукић, адвокат и члан српског правног тима пред Међународним судом правде у спору између Хрватске и Србије.

У Србији истичу да се одбијањем ревизије пресуде завршава сва прича око тог случаја, јер је апсолутни рок од 10 година истекао.

Рок за ревизију јесте истекао, али тек почиње одбројавање Изетбеговићу и Софтићу – ко је шта и тачно знао, а опет, радио против државе у коју се заклињу.

РТРС