Dačić: Ko će nam nadoknaditi štetu ako uvedemo sankcije Rusiji?

dacic
BEOGRAD | Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je danas da Srbija, zbog zaoštravanja odnosa EU i Rusije, povodom ukrajinske krize, neće menjati svoju politiku jer mora da brine o svom narodu i nacionalnim i državnim interesima.
„Srbija ne menja svoju politiku – mi imamo svoje principe i svoje nacionalne prioritete, a to je članstvo u EU“- rekao je Dačić.
On je podsetio da Srbija iskreno želi da što pre bude u EU, što podrazumeva „nastavak naših strukovnih reformi, nastavak dijaloga sa Prištinom…“.
Dačić je dodao da to podrazumeva da mi moramo da nastavimo, s druge strane, održavanje dobrih odnosa sa tradicionalnim prijateljima i da brinemo o nacionalnim, državnim i ekonomskim interesima.
Dačić je objasnio da Srbija, po propisima EU, ima obavezu da usaglasi svoju spoljnu politiku sa EU na kraju procesa pregovaranja a ne na početku.
„Lako je drugim zemljama kada su članice EU …pa kada uvedu sankcije Rusiji ili ih Rusija uvede njima, onda im EU nadoknadi štetu… a ko će nama da nadoknadi štetu“ – rekao je on.
Šef diplomatije je naglasio i da mi zato moramo da brinemo o svom narodu , dodavši da Srbija nije ništa uradila protiv interesa ruskog ili ukrajinskog naroda.
Dačić je napomenuo da je nedavno u Njujorku tokom učešća na Generalnoj skupštini UN, imao veoma dobre razgovore i sa ukrajinskim i ruskim kolegama i da nije primetio da se bilo ko ljuti na stavove Srbije.
Tanjug