Дачић: Мудра политика Србије о референдуму

ivica dacic

БЕОГРАД I Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да се одлуком Србије о референдуму у Републици Српској штите национални и државни интереси Србије, али и интереси српског народа у Српској.

Дачић је саопштио да је одлука предсједника и премијера Србије Томислава Николића и Александра Вучића показетељ мудре државничке политике коју води Србија.

Он је истакао да је Србија још једном показала да је чврсто опредијељена за мир и регионалну стабилност, насупрот антисрпској и ратнохушкачкој политици у неким земљама региона, која за крајњи циљ има провоцирање Србије, заустављање њеног напретка и укидање Републике Српске.

„Ништа од тога се неће остварити јер Србија паметно штити своје интересе, српски народ у целини и све своје грађане“, нагласио је Дачић.

Иако је рат на простору бивше Југославије одавно завршен, Дачић каже да истински мир још није достигнут.

„Србија је дала пример како се понаша земља која искрено жели мир и стабилност. Очекујемо да се и други тако понашају у интересу будућности целог региона“, навео је Дачић.

Николић и Вучић су, у заједничком саопштењу након јучерашњег састанка у Београду са званичницима Српске и српским представницима у институцијама БиХ, истакли да не пружају подршку, али да не желе да утичу на промјену политичких ставова легитимно изабраних политичара у Српској поводом одржавања најављеног референдума о Дану Републике.

Агенције