Dačić: Stotinjak džihadista iz Raške i sa Kosova

20150320105921_295086
BEČ | Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je u Beču da se iz Srbije na strani „Islamske države“ bori oko 100 boraca i da ih najviše dolazi iz Raške/Sandžaka i sa Kosova i Metohije.
„Broj stranih boraca iz Srbije je relativno mali u odnosu na ukupan broj stranih boraca `Islamske države`, ali nije zanemarljiv“, rekao je Dačić u Beču, obraćajući se na skupu „Zajedničko rješavanje problema džihadizma“ na kome učestvuju šefovi diplomatija i ministri unutrašnjih poslova zemalja zapadnog Balkana.
On je istakao da Srbija sa posebnom pažnjom prati fenomen džihadizma u svijetu, jer se na njenoj teritoriji i najbližem okruženju registruje širenje ideja radikalnog islama i regrutovanja za džihad u Siriji i Iraku.
Dačić je rekao da je Srbija i sama suočena sa problemom stranih boraca, odnosno sa odlaskom svojih državljana da ratuju u redovima „Islamske države“, mahom posredstvom radikalnih islamskih propovjednika i centara.
„Srbija je čvrsto opredeljena da odgovori savremenim bezbednosnim izazovima, među kojima, borba protiv terorizma, svih vidova ekstremizma i verskog fanatizma predstavlja hitan zajednički zadatak“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.
On je istakao da se mora izbjeći svako poistovjećivanje islama i ekstremizma i terorizma, te da zato posebna pažnja mora biti posvećena paralelnoj borbi protiv islamofobije.
Dačić je naveo da je Srbija opredijeljena da sa partnerima u svijetu, naročito sa EU, doprinese suzbijanju ovih prijetnji na regionalnom, evropskom i globalnom nivou, te da je uvijek osuđivala terorizam u svim njegovim oblicima i sve vrste ekstremizma i radikalizma bez obzira ko je vinovnik, gdje se provodi i koji su motivi.
„Suzbijanje terorizma i ekstremizma represivnim, vojnim i policijskim merama nije dovoljno. `Islamska država` potencijalne regrute u Evropi traži među građanima islamske veroispovesti koji se iz različitih razloga osećaju marginalizovani i kao takvi predstavljaju laku metu islamskih fundamentalista“, istakao je Dačić.
On je ocijenio da je veoma važno pitanje integracije građana svih vjeroispovijesti i političkih ubjeđenja u moderno društvo zasnovano na zajedničkim vrijednostima i ono je ključno u borbi protiv terorizma, ekstremizma i radikalizma.
„Integracija podrazumeva i slobodu verskog opredeljenja i pravo na identitet, ali i shvatanje populacije koja se integriše da to nije na štetu njene religijske, etničke i druge pripadnosti i nasleđa“, kaže Dačić.
Prema njegovim riječima, posebnu pažnju zaslužuje razmatranje mjesta islama u današnjem modernom evropskom društvu i njegovanje kulture međuvjerskog dijaloga s ciljem promocije razumijevanja i zajedničkih vrednosti.
„Odgovornost za to zajednički leži na državi i njenim institucijama, verskim liderima i društvu u celini, kako se ne bi stvaralo pogodno tlo za fundamentalističke ciljeve“, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije.
Skupu je prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović.
Srna