Далај Лама о тероризму: Људи су сами створили тероризам, престаните да се молите Богу за рјешење

dalaj lama

Далај Лама је поручио да сама молитва неће бити довољна за сузбијање терористичких напада попут оних у Паризу који су шокирали свет.

Будистички духовни вођа са Тибета изјавио је у интервјуу за немачки лист „Дојче веле“ да је тероризам проблем који су створили људи, те због тога и људи морају да га реше, без помоћи Бога.

– Људи желе да воде мирне животе. Терористи су кратковиди и то је један од узрока самоубилачких бомбашких напада. Ми не можемо да решимо овај проблем само кроз молитве – одговорио је Далај Лама на питање о томе како он види ове нападе.

– Ја сам будиста и верујем у молитву. Али људи су створили овај проблем и сад траже од Бога да га реши. То је нелогично. Бог би им рекао да реше то сами јер су то сами и створили – поручује овај добитник Нобелове награде за мир.

Друге религијске вође, попут папе Фрање, подстакли су следбенике да им се придруже у молитви после серије напада у петак где је убијено најмање 129 особа.

Такође није мудро очекивати од политичара да нађу решење. Зато, хајмо да радимо на миру у нашим породицама и друштву и да не очекујемо помоћ Бога, Буде ни власти – рекао је Далај Лама.

Иако је конфликт између Запада и радикалних исламиста обично описан као судар цивилизација са непомирљивим разликама, Далај Лама је рекао да то није у потпуности тачно.

– Проблеми са којима се данас сусрећемо су резултат површних разлика различитих религија и националности. Ми смо сви исти – поручио је Далај Лама.
Блиц