Danas evakuacija zavijanih planinara

336296_1
PODGORICA | Nakon četiri dana snežne blokade na crnogorskim Komovima, šest planinara iz Bijeljine i Srbije trebalo bi da jutros da budu evakuisani motornim sankama.
Kako su javili banjalučki mediji , zbog nepovoljnih meteoroloških neprilika onemogoćena je evakuacija helikopterom, a pripadnike crnogorske Gorske službe spasavanja blokirani planinari čekaju u vikendici lokalnog meštanina.
Denisa Ivanovića, Nedeljka Stevanovića i Ljiljana Maksimovića iz Bijeljine, Gordanu Janković, Draganu Jovanović i Dragana Pavlovića iz Srbije na Komovima je zatekla snežna oluja koju ne pamte ni lokalni meštani Andrejevice.
Zavejani na planini, uz pomoć ljudi dobre volje, od snežne nevolje sklonili su se u vikendicu u kojoj imaju struju, ali ne i vodu. Bitno je, kažu, da su na sigurnom.
“Atmosfera među nama je odlična. Ali uslovi baš i nisu dobri, ne može se ni metar od kuće. Sneg je tri metra, minimum”, izjavio je Denis Ivanović iz Planinarskog društva “Majevica” Bijeljina.
Zbog toga ne mogu ni do izvora pitke vode. Piju otopljeni snijeg, a i hrana im je na izmaku. Problem je i loše grejanje.
Zbog loših vremenskih uslova helikopter ne može da leti ka Komovima, poručuju iz Gorske službe spasavanja.
“Poslaćemo jednu ekipu s dvoje motornih sanki. Valjda će progaziti do njih…i spustiti ih odozgo”, rekao je Željko Lončović, načelnik Gorske službe spasavanja Crne Gore.
Agencije