Danas izbor Savjeta ministara BiH

338983_1
SARAJEVO | Sjednica Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH zakazana je za 12:00 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda – potvrđivanje imenovanja članova Savjeta ministara BiH.

Ova informacija potvrđena je i u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH.

Cijeli jučerašnji dan rukovodstvo Parlamenta bilo je u kontaktu sa Denisom Zvizdićem, predsjedavajućim Savjeta ministara BiH i prema informacijama, do početka sjednice svim članovima Parlamenta biće dostavljena dokumentacija o izvršenim provjerama SIPA za sve kandidate.

Inače, prema informacijama do kojih su došli sarajevski mediji, dokumentacija o izvršenim provjerama svih kandidata još juče se našla na stolu Gorana Zubca, direktora SIPA, te se samo očekuje da on potpiše dokumente kako bi oni bili dostavljeni u Parlament BiH.

Za deset sati zakazana je i sjednica Komisije za izbor Savjeta ministara BiH koja bi prije sjednice Predstavničkog vijeća trebala pripremiti odluku o imenovanju ministara. Kako bi to mogla učiniti, takođe, mora raspolagati sa dokumentacijom o provedenim bezbjednosnim provjerama nad svim kandidatima za pozicije u Savjetu ministara.

Imenovanje Vlade FBiH čekalo je sjednicu Parlamenta BiH. Tako će najvjerovatnije danas biti i održana vanredna sjednica Predstavničkog vijeća Federalnog parlamenta kako bi se potvrdilo imenovanje Vlade FBiH.

To je potvrdio i Edin Mušić, predsjedavajući Predstavničkog vijeća Parlamenta Federacije BiH.

„Sjednica Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na kojoj će biti raspravljano o budžetu zakazana je za 14:00 sati. Ostavili smo mogućnost da u 12:00 sati bude sazvana sjednica na kojoj bi bila potvrđena Vlada FBiH“, rekao je Mušić.

Ranije je saopšteno da će, ukoliko se zakaže sjednica Predstavničkog vijeća BiH za utorak, a u vezi s imenovanjem Savjeta ministara BiH, te potpiše i dostavi prijedlog Odluke o imenovanju premijera, zamjenika premijera i ministara u Vladi Federacije BiH od strane predsjednika i potpredsjednika Federacije BiH, steći će se uslovi održavanja vanredne sjednice Predstavničkog vijeća Parlamenta Federacije BiH, na kojoj će se izvršiti potvrđivanje navedene odluke.

Uslov Demokratske fronte BiH i HDZ-a BiH bio je da se potvrđivanje Savjeta ministara BiH i Vlade FBiH desi istog dana i istog sata.

Klix