Данас усаглашавање текста механизма координације и крај прегласавања?

765-574-469d329051255756ae06e0d5df55cc7d

САРАЈЕВО │ Састанак предсједавајућег Савјета министара Босне и Херцеговине Дениса Звиздића с премијерком Републике Српске Жељком Цвијановић и премијером Федерације БиХ Фадилом Новалићем посвећен механизму координације биће одржан данас у Сарајеву.

Звиздић је јуче изразио очекивање да ће на састанку услиједити коначно усаглашавање текста механизма координације европских интеграција БиХ.

„Сва питања унутар тог тијела довољно су и одговорно продискутована те би састанак требао бити финални, јер би све послије тога било безразложно одуговлачења договора или коначно усаглашавање текста механизма координације“, став је Звиздића.

Поновио је да је најважнији дио механизма координације одредба да нико не може отићи на састанке у Европску унију и презентовати материјал који прије тога није у потпуности усаглашен.

„Послије мене ће доћи неки нови предсједавајући, али ко год буде предсједавајући као шеф делегације Савјета за стабилизацију он може презентовати само материјал који је усуглашен унутар институција, на бази уставних надлежности у БиХ“, појаснио је Звиздић.

Подвукао је и да се садашњи текст механизма координације неће битно разликовати у односу на основни текст осим што ће одређени дијелови бити дефинисани тако да буду прихватљиви свима и тако да дефиниција пружа већу сигурности да ће се процедуре поштовати до краја.

Овим се, казао је, желе отклонити страхови оних који се плаше било каквог прегласавања, а намјера је да се одржи динамика која постоји посљедњу годину дана те да се покаже озбиљност у жељи за напредовањем БиХ ка новој фази, а то је добијање кандидатског статуса.

БНТВ