Данас заборављена, некад се радо пјевала

765-574-791fb1951e32c380b73a268a1951fced

Званична химна Републике Српске Крајине је била „Боже правде“, али је незванична била „Соколови, сиви тићи“.

Република Српска Крајина била је међународно непризната држава (премда, неки правници тврде, са свим елементима државности), која је формирана на територији ондашње Републике Хрватске и која је заузимала око 30 одсто њене територије.

Њено проглашење се одиграло два месеца након што је Хрватска објавила коначно отцепљење од СФРЈ, будући да је истекао тромесечни мораторијум на ту одлуку донесену крајем јуна, а који је наметнут од стране Европске заједнице у склопу покушаја да се мирним путем реши југословенска криза.

РСК је себе једнострано сматрала делом Савезне Републике Југославије, која је није чак ни признавала, будући да су грађани РСК на референдуму гласали за останак у Југославији (као и грађани Републике Српске у БиХ, што су Србија и Црна Гора такође игнорисале).

Република Српска Крајина никада није престала да постоји, али је де факто обрисана са карте света током лета 1995. године када су оружане снаге Републике Хрватске операцијама Бљесак и Олуја протјерале српско становништво и преузеле контролу над Западном Славонијом, односно над Банијом, Кордуном, Ликом и Далмацијом.

Крајем те године почела је, под наџором УН, мирна реинтеграција Барање, Источне Славоније и Западног Срема.

Званична химна Републике Српске Крајине је била „Боже правде“, али незванична је била „Соколови, сиви тићи“.

Написао ју је Никола Урошевић Геџа, човек који је написао и легендарне песме као што су „Христе Боже“, „Марширала краља Петра гарда“, и тако даље.

Телеграф.рс