Директору одузета имовина од 190.000

363638_1

ТУЗЛА │ Бившем директору KПЗ Тузла Хасану Хоџићу, одузета је илегално стечена имовина, а ово је један од првих случајева примјене Закона о одузимању илегално стечене имовине у ФБиХ.

Недавном првостепеном пресудом Тузланског суда Хасану Хоџићу, бившем директору KПЗ Тузла, одузета је и имовинска корист у вриједности од 190.000 KМ. Суд је тада наложио да се наведени износ уплати у буџет ФБиХ, јавља Ослобођење.

“Искрено, нисам се надао да ће се овај закон почети овако брзо примјењивати, нити на оваквим предметима“, каже за Ослобођење професор са сарајевске Kриминалистике Елдан Мујановић, један од чланова радне групе која је припремала текст поменутог закона и вођа пројекта „Јачање локалних капацитета у ФБиХ у борби против корупције и тешких облика криминала путем одузимања имовинске користи прибављене казненим дјелом“, а који финансира Влада Велике Британије.

Подсјетимо, Жупанијски суд у Тузли средином октобра осудио је Хасана Хоџића на седам година затвора због злоупотребе положаја и овлаштења.

Судија је тада навела да ће се Закону о одузимању илегално стечене имовине од оптуженог одузети укупно 186.204 KМ, те да ће тај новац постати власништво ФБиХ.

Иначе, тужилац Жупанијског тужилаштва у Тузли прије доношења пресуде је предложио Жупанијском суду одређивање притвора Хасану Хоџићу, због основане сумње да је злоупотребио положај и овлаштења у вези с незаконитим запошљавањима у овом заводу од 2006. до 2010. у априлу 2014.године.

Образложено је да су помагачи Хоџићу дали новац за укупно 14 запослења.

Појединачни износ који су плаћали стражари приправници, да би касније бивали запослени, кретао се у износима од 7 до 20 хиљада KМ.

На тај начин Хоџић је себи прибавио противправну имовинску корист у износу од 186.204 KМ.
Ослобођење / Независне