Дјеца би требало више да бораве у природи

ТРЕБИЊЕ │ Одред извиђача Требиње проводи пројекат „Извиђачи – млади сакупљачи плодова природе и чувари шуме“, у који су укључени ученици седмих и осмих разреда требињских основних школа, а вечерас почиње друга дводневна радионица на којој ће учесници стећи нова знања о шумском воћу, јестивом и љековитом биљу које се може наћи у нашој околини.

Радионице се одржавају на Тулима, гдје је смјештен и Извиђачки дом, а у претходној, која је одржана прошлог викенда, дјеца су научила како да препознају и правилно користе најчешће јестиве гљиве које се могу наћи на подручју Требиња.

Небојша Ратковић, старјешина Одреда извиђача Требиње, каже да ће дјеца током ових радионица упознати природу и природно богаство, како теоријски тако и практично.

„Доста тога су научили о јестивим гљивама, о врстама које су карактеристичне за наше подручје. Нашли смо четири врсте, па смо направили и једну изложбу и обновили знање. У другој радионици прикупљаћемо шумско воће, јестиво и љековито биље. Не можемо, наравно, обухватити све што се налази овдје у једној радионици али надам се да ћемо на терену наћи дивље јабуке, крушке, шипурак и дивљи шипак, као и вријесак, пелим, смиље. Упознаћемо их и са оним биљакама које су шумске, а којих највише има у прољеће“, наводи Ратковић.

Дјеца су заинтересована за упознавање природе кроз практичан рад.

„Реакције су углавном позитивне. Једино што ме забрињава јесте што имамо шест учесника мање него у претходној радионици. Да ли су то објективни разлози или је незаинтересованост, не могу још увијек да кажем. Жао ми је што неће бити исти број дјеце са којима смо кренули у ове пројектне активности. Мало је било борбе, јер нисмо дозвољавали мобилне телефоне осим у том неком времену пауза, као и увече, да се све не би претворило у цјеловечерње претраге по интернету. Јако им се свидјело што смо били у природи, што су научили доста о гљивама, а посебно им се свидио роштиљ који смо организовали у природи“, каже Ратковић.

Он сматра да би дјеца требало више времена да бораве у природи и да се подстакну да развијају љубав према њој те да знају који је значај животне околине и како да користе плодове природе.

„То је, нарочито, значајно данас, када имамо ситуацију да веома мало дјеце посјећују села, као што су то радиле раније генерације, које су викенде и распусте проводили код дједа и баке на селу. Био је то њихов контакт са природом, што данас није случај.Дјеца врло мало бораве у природи“, истиче старјешина извиђача.

Осим што ученици на овим радионицама упознају природу на терену они се, на оваквим дружењима, уче одговорностима те како да воде рачуна о себи и другима.

„То је други бенефит ових радионица. Дјеца имају два заједничка ноћења, све се одвија по извиђачким принципима гдје је јасно прецизирана сатница. Зна се када је вријеме устајања, јутарње хигијене, распремања спаваоница, послије долази доручак … Настојимо да им укажемо да воде рачуна о себи, о другима, да се социјализују, да развијају вјештину комуникације. Они то добро прихватају. Спремају јела, обично воле да праве палачинке, то је већини познато. Они који не знају да праве, знају да филују палачинке, па нађу своје мјесто у тој причи. Они заинтересованији за кување, припремају и оброке. Има доста тога што се научи мимо онога што је директан циљ ових радионица“, каже Ратковић.

У оквиру овог пројекта биће одржана и петодневна школа за младе горане.

„На тим радионицама ћемо упознати дјецу са садницама, начинима пошумљавања, значају шуме, одржавању садница , расадничкој производњи”, каже Небојша Ратковић.

Као завршне активности пројекта планирана је посјета расаднику Центра за газдовање кршом, те једнодневни излет на којем ће учесници сва усвојена знања покушати да примијене на терену.

Д.Р.