Дјеца правилно одлажу отпад у контејнере за рециклажу

ТРЕБИЊЕ I У Основној школи „Свети Василије Острошки“ у Требињу данас је ученицима виших разреда одржано едукативно предавање о важности селективног одлагања отпада и заштити животне средине.

Предавање је дио пројекта“Еко фонда“ Владе РС, који под називом „Селективним прикупљањем отпада до чистијег града“ проводи Комунално предузеће Града Требиња.

Милан Мандрапа, шеф Градске чистоће Комуналног предузећа Требиње, данас је истакао да желе да дјеца стекну одређена знања о очувању животне средине и здраве навике која ће свима бити од користи у заштити животне средине.

Он је подсјетио да су у дворишта свих школа и вртића у Требињу постављени посебни контејнери за селективно одлагање отпада истакавши да се дјеца придржавају правила одлагања смећа у контејнере за рециклажу.

„Дјеца веома позитивно реагују на ове новине, дисциплиновани су и воде рачуна гдје одлажу стакло, папир и пластику“, навео је Мандрапа.

Ранка Пешић, еколог истиче да овим предавањима желе да скрену пажњу грађанима на огромне количине отпада који се свакодневно стварају и на неопходност разврставања, а потом и рециклирања отпада.

„Кренули смо од основних школа јер неке навике морамо да мијењамо од коријена. Само уколико почнемо правилно да разврставамо отпад смањићемо загађене и моћи ћемо да закорачимо у свјетлију, односно, чистију будућност“, навела је она.

Директор Основне школе „Свети Василије Острошки“ Милорад Надаждин је рекао да ће они подржати све активности које су позитивне, а посебно оне које су у корист очувања планете Земље.

Миомир Дујановић, ученик осмог разреда каже да је до сада научио много о заштити животне средине.

„Знамо да бацање чврстог отпада веома лоше утиче на нашу животну средину, самим тим морамо да се потрудимо да је, колико можемо, очувамо. Научили смо гдје би требало одлагати коју врсту отпада, гдје се одлаже стакло, папир, а гдје пластика“.

И Тијана Тица, такође ученица осмог разреда, свјесна је важности правилног одлагања смећа.

„Научила сам да треба да правилно одлажемо отпад да би нашу планету сачували од загађености“, каже она.

Пројекат „Селективним прикупљањем отпада до чистијег града“ биће настављен едукативним предавањима дјеце у нижим разредима основне школе, у оквиру којих ће бити изведена и представа „Та рециклажа – није гњаважа“.

У наредних неколико мјесеци биће постављено и 100 еколошких дворишта у граду на Требишњици, а до краја године набављено и намјенско возило за одвожење отпада из еколошких дворишта.

Д.Р.