Дјеца са Kосова одушевљена боравком у Требињу

ТРЕБИЊЕ | Представници Града Требиња данас су у градској управи угостили дјецу и наставнике из Звечана, који су, у оквиру социјалном програма „Спојимо дјецу Kосова и Метохије и РС“, претходних шест дана провели у граду на Требишњици.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је истакао да је посјета дјеце са Kосова Граду Требињу и Републици Српској добра пракса јер, поред осталог, на овај начин, наши сународници могу осјетити гдје још има српских земаља мимо њихове заједнице.

„Ми знамо да је на Kосову веома тешко, пратимо шта се тамо дешава и зато мислимо да је добро да будете сигурни да имате ослонац,  у нама – у Требињу, у РС и у Србији, јер се у животу не може без ослонца, без пријатеља, мислим да је веома важно да се осјетите своји на своме“, рекао је Петровић.

Он је навео да ће Град Требиње бити и убудуће уз народ на Kосову.

Слађана Фићевић, директор Основне школе „Вук Kараџић“ из Звечана је рекла да је ово друга година како дјеца са сјевера Kосова долазе у Требиње, те да су њихови утисци предивни.

„Оно што смо понијели одавде из Требиња је, заиста, јако. Захваљујемо се свима који су утицали да овај пројекат успије у оваквом облику. Оно што смо ми овђе имали, не може се описати, само се може доживјети. Имате прелијеп град, који се стално гради, из године у годину је све љепши“, навела је она.

И дјеца су одушевљена боравком у Требињу и гостопримством требињских другара.

Андријана Недељковић из Бањске код Звечана, каже да је у Требињу стекла пуно пријатеља и да је уживала у свим садржајима прелијепог града.

Давид Марковић, ученик шестог разреда је први пут у Требињу, наводи да им се све у граду свидјело, а нарочито базени и „Аква парк“ у Граду сунца.

„Ово искуство нам је веома лијепо и надам се да ћемо сваке године моћи да долазимо или у Требиње или неки други град“, каже Давид.

Ања Марјановић је, такође, први пут у Херцеговини.

„Стварно,  утисци су прелијепи. Упознала сам нове другаре, упознала ново мјесто и стекла сам утиске које ћу памтити увијек. Посебно се захваљујем породици која ме је угостила и примила као своје дијете“, каже Ања, која је балканска првакиња у каратеу.

За основце и наставнике  из Звечана, који ће  данас обићи Херцеговачку Грачаницу, а сутра ујутро се враћају  на Kосово, у градској управи приређена је и пригодна закуска. Градоначелник Требиња Лука Петровић и гости из Звечана су, у знак новог и дуговјечног пријатељства, ова два града, размијенили поклоне, умјетничке слике.

Д.Р.