Дјецу мамили грицкалицама и слаткишима да би више њих погинуло

ДАМАСК │ Терористи и побуњеници мамили су сиријске избеглице „грицкалицама“ да изађу из аутобуса у конвоју, уочи експлозија у којима је страдало преко стотину људи, изјавили су очевици трагедије која се догодила близу Алепа

Терористи и побуњеници мамили су сиријске избеглице „грицкалицама“ да изађу из аутобуса у конвоју, уочи експлозија у којима је страдало преко стотину људи, изјавили су очевици трагедије која се догодила близу Алепа, преноси Раша тудеј, додајући да су преживели били спречени да побегну са места.

Они су навели да су терористи учинили све да извуку људе из аутобуса и да напад буде што смртоноснији.

„Уочи експлозије, чудни аутомобил је пришао конвоју са контролног пункта који држе милитанти. Рекли су да носе грицкалице за децу. Изашли су и викали „ко има децу“. Знали су да деца нису видела кекс и чипс дуго времена. Људи су били на том месту 48 сати, побуњеници нису хтели да нас пусте“, навео је возач једног од аутобуса.

Сведокиња је истакла и да су они држани у аутобусима као заробљеници и било им је дозвољено да изађу из возила неколико минута пре експлозија.

Према речима преживелих, припадници група Арар аш-Шам нису сакривали своја лица, док су чланови Џабат ал-Нусре носили фантомке на главама, преноси Б92.

„Међу њима је било много странаца, Узбекистанаца, Турака, Чечена, Саудијаца и људи из Катара. Чули смо различите језике. Када се догодила експлозија, људи су потрчали у шуме, али су их милитанти окружили и приморали да се врате у аутобусе. Милитанти су нам рекли да су терористи из друге групе гађали наш аутобус и да морамо да бежимо у шуму, али су истакли да је тамо минско поље. Пре експлозије четири жута турска санитета су била ту из неког разлога. После експлозије су покупили страдале и одвели их на непознату локацију. Не знамо где су та деца, не знамо где су тела, тражили смо, али нисмо нашли“, навели су сведоци.

Неки од њих су додали и да су „Бели шлемови“ били присутни и да су скупљали тела страдалих терориста, али нису дирали лешеве цивила.

Раша тудеј преноси и да је број страдалих већи од оног који се појављује у медијима, као и да је најмање 116 деце убијено.

Танјуг