Дјела Владимира Величковића и Дада Ђурића пред требињском публиком

ТРЕБИЊЕ │У оквиру „Дучићевих вечери поезије“ у Музеју Херцеговине вечерас је отворена изложба радова Владимира Величковића и Миодрага Дада Ђурића.

Изложених 28 дјела двојице великана ексјугословенске ликовне сцене – обједињених  називом „Контрапункти“ – највећим дијелом су из збирке галарије „Висконти фајн артс“, док су остали радови – четири из Музеја Херцеговини и три у власништву Црквене општине Мостар  – такође поклони власника ове галерије из Љубљане, Лазара Вујића и Живе Шкодлар Вујић, овим установама.

Кустос историчар умјетности у Музеју Херцеговине Тамара Рајковић казала је да су из богатог опуса двојице умјетника за ову прилику издвојене у највећој мјери графике настале у периоду између 1972. до 1998. године.

Сам назив изложбе „Контрапункти“, појаснила је она, не односи се на различитости међу њима, „већ се овим музичким термином указује на хармоничност истовременог звучања самосталних мелодијских линија њиховог стваралаштва“.

„Величковић и Ђурић, некадашњи чланови умјетничке групе ‘Медијала’, маестрални цртачи, сваки на свој начин, поново се сусрећу кроз своја дјела на овој изложби. Величковићево дјело одликује прецизност, изузетна графичка виртуозност, док графике Дада Ђурића доносе осећај неспокојства због деконструкције и цијепања. Међутим, њихова дјела се не сукобљавају већ се својим богатством допуњују – успостављајућиу дијалог“, казала је Рајковићева.

Директор Музеја Херцеговине Ивана Грујић истакла је да два умјетничка великана, различитих ликовних израза и свијетова, контрапунктирају својим ненадмашним талентима – Величковић који непрестано конструише, настоји да одржи равнотежу и спријечи пад и Ђурић који деконструише и комада, покушавајући да учини поетском једну апсурдну и узалудну битку.

„Тачка стапања хармоније на овој изложби је управо у нагласку на њихов цртеж, који је база сваког ликовног дјела – а у њему, ако постаје самостално умјетничко дјело, нема варања ни поправке, као што је могуће у сликарству, па је цртеж, донекле – занатска лична карта сваког сликара“, казала је Грујићева истичући да ће Требињци изложбу радова двојице ликовних великана у Музеју Херцеговине моћи да погледају у наредних мјесец дана.

Отварајући изложбу, градоначелник Требиња Лука Петровић је рекао да изложба радова Величковића и Ђурића, уз раније изложбе радова Пикаса, Далија и Омчикуса, потврђује раније успостављени пројекат кроз који је Требиње представљено као град културе.

„У Требињу, по сваку цијену, морамо да избјегнемо осредњост и, иако, са прилично танким буџетима, морамо да доведемо умјетнике који су представљали, а и данас представљају највећа имена ликовне умјетности“, истакао је Петровић.

Он је рекао да се Величковић и Ђурић доживљавају као људи кроз које је проговорио народни геније и чије дјело означава и упућује на велики умјетнички капацитет.

„Имати на једном мјесту Величковића и Ђурића значи несуочавати се са конформизмом и традиционализмом, него себе и своје могућности видјети у једном модерном, авангардном контексту, који поставља нова питања“, навео је Петровић.

Петровић је нагласио да међу вечерашњим радовима доминира покрет у његовим бројним аспектима, који, ако усахне или нестане, доводи до питања ‘шта нам остаје?’.

Р.С.