Ђорђевић: Србија ће добити систем „бук“ и „мигове 29“

БЕОГРАД │ Министар одбране Србије Зоран Ђорђевић изјавио је да ће Бјелорусија Србији поклонити ракетне системе ПВО типа „бук“ и авионе „миг 29“, с тим што ће Србија платити њихов ремонт и модернизацију.

Ђорђевић је навео да би та два дивизиона система Србији требало да буду испоручена наредне године и нагласио да је тај важан аранжман за Србију договорен приликом разговора премијера Србије Александра Вучића и предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка у Минску.

– Тиме ће, уз руску донацију „мигова 29“ по сличном принципу, домаћи систем ПВО, чија су окосница управо ракетни системи и ловачка авијација, бити знатно унапријеђен и модернизован – рекао је Ђорђевић.

Он је истакао да велики простор за сарадњу Бјелорусије и Србије постоји и када је ријеч о ремонтима и модернизацији разних система наоружања руског поријекла.

„Са друге стране, они су заинтересовани за ракетна горива и још неке производе наше намјенске индустрије. Показана је и иницијатива за оснивање заједничких српско-бјелоруских фирми из области одбрамбене индустрије, ради заједничког наступа на трећим тржиштима, и то оним престижним, као што су Русија и државе ЕУ“, навео је Ђорђевић.

Он је додао да ће детаљи војне сарадње Србије и Бјелорусије бити договарани од маја, за када је предвиђено оснивање заједничког тијела за сарадњу у области одбране.

Када је ријеч о руској донацији војне технике, Ђорђевић очекује да ће шест „мигова 29“ ускоро бити на аеродрому у Батајници.

„Сви уговори су потписани, очекујем да ће авиони у Ваздухопловном ремонтном заводу `Мома Станојловић` бити у марту, најкасније у априлу,“ рекао је Ђорђевић.

Агенције