Ђукановић: Изабрали смо свој пут упркос Русији

1735639944564f9752aa128703090712_v4_big

ПОДГОРИЦА │ Црногорски премијер Мило Ђукановић изјавио је да је Црна Гора „одабрала свој пут“, без обзира на став Русије која се противи њеном чланству у НАТО-у.
„Право сваке земље је да бира свој пут у будућност, а ми смо одабрали пут евроатлантских интеграција“, рекао је Ђукановић након седнице Савета за праћење остваривања изборног програма владајуће Демократске партије социјалиста, чији је председник.
Црна Гора, како је Ђукановић рекао, своје спољнополитичке потезе не повлачи ни против кога, и Русија, како је навео, има своје право да води политику против ширења НАТО-а. Он је додао да нису у праву они који тврде да Русија води стратешки, политички или било какав рат против Црне Горе, већ да она води рат против ширења Северноатлантсог савеза.
„Јасно је да је Русија против ширења НАТО-а. То је њен политички интерес, али то не треба да буде разлог да бисмо ми своје државне планове прилагођавали томе што је Русија против ширења НАТО-а. Русија има своје легитимно право да води политику против ширења НАТО-а“, казао је Ђукановић.
Руска Дума данас је усвојила резолуцију којом се противи чланству Црне Горе у НАТО-у. Изјавом коју је припремио Kомитет Државне Думе за међународне послове, Дума се обраћа посланицима Скупштине Црне Горе, парламентима држава чланица НАТО-а и посланицима Парламентарне скупштине ОЕБС-а позивом на уздржавање од ширења НАТО-а.
Уверавајући да поштују суверено право сваке државе да осигура безбедност својих грађана, посланици Думе наводе да „блоковски приступ, увлачење нових држава, посебно против воље њихових народа, у војне алијансе, представљају политички инструмент из доба хладног рата“, пренео је ТАС.
„Црногорске власти на сваки начин избегавају одржавање референдума о евроатлантским интеграцијама земље, бојећи се да чују глас народа. Притом се значајне суме улажу у фанатичну пронатовску пропаганду и намештање резултата истраживања јавног мњења“, рекли су руски посланици.
Наводи се да „тежња режима Мила Ђукановића да уђе у НАТО противречи вољи већине народа“, а да је „вештачко гурање Црне Горе у НАТО директно кршење права народа да сам одређује своју судбину, гажење сећања на невине жртве бомбардовања 1999.“
Против резолуције руске Думе изјаснила се и друга владајућа црногорска партија, Социјалдемократска партија Црне Горе.
Резолуцију је поздравила опозициона Нова српска демократија.
Б92