Ђурић: Постигнут договор око уређења дела око моста на Ибру

БЕОГРАД │ Директор Канцеларије Владе Србије за КиМ Марко Ђурић изјавио је да су представници Српске листе у току ноћи постигли договор с представницима власти у Приштини око тога како ће бити уређен део око моста на Ибру

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да су представници Српске листе у току ноћи постигли договор с представницима власти у Приштини око тога како ће бити уређен део око моста на Ибру који одваја северни од јужног дела Косовске Митровице.

Ђурић је за Радио-телевизију Србије рекао да би тај корак могао да доведе до смиривања тензија и да очекује да ће у наредних неколико дана јавности бити представљено како би то требало да изгледа, али да су представници Срба са Косова задовољни договореним.

„Ово је искључиво било могуће захваљујући упорној и посвећеној дипломатској активности (Београда) и чињенице да је премијер Александар Вучић стао иза Срба са Косова и јасно ставио до знања да никакво насиље и једнострани акти неће бити толерисани. Тиме су створени политички услови да се тензија деескалира“, рекао је Ђурић.

Он није одговорио на питање да ли очекује да ће сада Приштина бити спремнија да формира Заједницу српских општина, али је рекао да се озбиљност Бриселског дијалога може потврдити искључиво применом договореног.

„Ми већ четири године имамо споразум о Заједници српских општина, а Приштина није направила ниједан корак у његовој примени“, рекао је Ђурић.

Он је такође критиковао посреднике у дијалогу из Европске уније због тога што нису обе стране третирали једнако, односно што су били попустљиви према делегацији Приштине.

„Није тачно да смо сви одговорни једнако за ескалацију тензија“, рекао је Ђурић.

Танјуг