Додик и Вучић о заједничким пројектима у источном дијелу Српске

ИСТОЧНО САРАЈЕВО │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговарао је у Источном Сарајеву са премијером Србије Александром Вучићем.

Састанак је одржан у Административном центру Владе Републике Српске.

Додик је за РТРС након састанка рекао да је са премијером Србије разговарао о економским темама, те да је Вучић изразио интересовање за актуелну ситуацију у Републици Српској.

Предсједник Српске је изразио задовољство што је премијер Србије посјетио Источно Сарајево.

– Изражавам задовољство чињеницом да Вучић није пропустио прилику, боравећи у БиХ, да посјети Источно Сарајево и сједиште Владе Српске у овом дијелу Републике – рекао је Додик.

Он је истакао да данашњи састанак са Вучићем представља континуитет разговора о основним питањима сарадње Српске и Србије.

– Разговарано је о томе како побољшати сарадњу и заједништво, како учинити да наше кретање напријед учинимо видљивијим, а трагали смо, на бази економских могућности, и за пројектима у овом дијелу Републике Српске у које би се укључила и Србија – навео је предсједник Српске и додао да је постигнут договор да се идентификују такви пројекти.

Одговарајући на питање да ли је болница у Источном Сарајеву један од таквих пројекта, Додик је рекао да је питање финансирања изградње већ ријешено, а да је болчница већ могла бити завршена да није било опструкција поједних људи са тог простора.

– Болница у Источном Сарајеву могла је већ бити готова да није било спекулација и игара, нажалост, појединих људи из овг града и са овог прстора. Данас је болница могла бити већ „под кровом“, али смо морали да идемо на нови тендер на који се пријавио огроман број фирми, а то ће знатно усложити избор извођача – рекао је он и додао да ће болница бити опремљена на најбољи начин, у чему ће Србија, свакако, помоћи.

Додик је рекао да Српска ради на пројектима од регионалног значаја и нагласио да се та питања морају рјешавати много брже. Навео је да је идеја да се реализују пројекти од регионалног значаја, уз подршку ЕУ.

Додик је истакао да је Србија већ испланирала пројекте регионалног карактера и изградњу ауто-пута који треба да иде преко Вишеграда, те да је Српска заинтересована за тај пут који води до Сарајева и жели да учествује у одређивању трасе.

Република Српска жели да учествује у томе, да то буде у интересу људи који ту живе – истакао је Додик.

Предсједник Српске је истакао да је на данашњем састанку било ријечи и о унапређењу сарадње Универзитета у Источном Сарајеву са универзитетима у Србији.

Додик је навео и да је Вучићу рекао да је данашњи самит у Сарајеву – самит премијера земаља региона и предсједавајућег Савјета министара БиХ, јер БиХ нема владу ни премијера, те тако ни Савјет министара није и не може бити влада БиХ.

Предсједник Српске је рекао и да га је српски премијер упознао са својим боравком у Берлину, из чега је јасно закључио да Њемачка и канцеларка Меркел Вучића препознају као важан фактор за очување стабилности у региону.

Додик је закључио да су односи Српске и Србије на високом нивоу, те да ће такви и остати.

РТРС