Додик: Идем да захвалим Русији што је уз Српску

БАЊАЛУКА │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик отпутовао је јуче у Москву гдје ће разговарати са шефом руске дипломатије Серегејем Лавровим.

У изјави за Спутњик Додик каже да је ријеч о редовној размјени мишљења о актуелним питањима у региону и да ће се из прве руке упознати са ставовима које Русија има о томе.

– Разговараћемо о развоју политичке ситуације у БиХ, прије свега у Републици Српској. Имам намјеру да их упознам са чињеницом да је Српска стабилна, без обзира на огромне притиске којима је изложена у континуитету. Да проналазимо начине да одговоримо на економске и социјалне изазове, а у политичком смислу задржавамо стабилност кроз рад институција. Упознаћу их са главним проблемом у функционисању БиХ, која је сада најбруталније нападнута активностима бошњачко-муслиманске политичке елите предвођене Бакиром Изетбеговићем који у континуитету проводи политику негације Републике Српске, увијек тражећи нове замке. Сад је то ревизија тужбе за геноцид против Србије, а раније је постојала иницијатива да се у Савјету безбједности донесе резолуција која би Србе означила геноцидним. Још једном ћу захвалити Русији што до тога није дошло. Биће ово разговор пријатеља – каже Додик.

Предсједник Српске подсјећа на подршку Русије у спречавању покушаја Бошњака да покрену ревизију тужбе против Србије. Он истиче да је управо руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов сазвао тим поводом састанак Савјета за имплементацију мира. Захвални смо руској страни што је имала осјећај за тренутак и што је иницирала овакав састанак, каже он.

– Први пут да се на било који начин о поступцима Бошњака огласи неко међународно тијело. Без обзира на то што је то по нама било благо, захваљујући њему дошли смо до позиције да коначно, изузимајући глас Турске, дошло до одређеног јединства. Људи су просто морали да виде да је то кршење свих правила и процедура, гдје је Бакир Изетбеговић одлучивање из зграде Предсједништва пренио на Већницу. То није случајно, тамо не само да постоји табла која означава да су Срби геноцидни, већ је читаво обавјештајно одјељење смјештено у тој згради. Оно је наставак ратног АИД-а, безбједносне структуре коју је формирао његов отац. Захвални смо амбасадору Иванцову, потпуно сам сигуран да је то било координирано с Москвом, и за то ћу се захвалити – каже за Додик за Спутњик.

Предсједник Српске истиче да ће саговорнике у Москви информисати да Република Српска наставља са политиком неодобравања санкција према Русији, без обзира на то што се сваки пут јављају нови притисци да се БиХ томе придружи. Чврст став Републике Српске је да то не учини, каже Додик и додаје да ће у Москви бити ријечи и о економским темама.

– Јако нас интересује позиционирање око гасовода који би требао да дође у регион. Ми желимо да будемо дио тих рјешења. Разговараћемо и о недавном састанку који је господин Лавров имао са предсједницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић, на коме се говорило о рафинерији у Броду. Хрватска страна упорно настоји да прикаже проблем који не постоји и да тако анимира не само њихове органе већ и европске – каже Додик.

Иначе, предсједник Српске ће током боравка у Москви, поред разговора са руским званичницима, 2. марта одржати и предавање на Московском државном институту за међународне односе. Организатори предавања су Балкански клуб МГИМО, а догађај је подржало и Представништво Републике Српске у Русији.

Спутњик