Додик: Нико не може спријечити прославу Дана Републике

БАЊАЛУКА │ Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да нико не може натјерати грађане Српске да 9. јануар-Дан Републике не осјећају као празник и поручио да ће се овај датум славити, свидјело се то некоме или не.

Додик је навео да је Српска усвојила Закон о Дану Републике Српске потпуно легитимно и да нема могућности да то било ко заустави.

„Они који су оспоравали 9. јануар, за све нас направили су од њега мит. То је било контрапродуктивно за њих који су хтјели да га укину у нади да ће све у Српској натјерати на послушност на основу имагинарне позиције да три странца и два муслимана одлучују шта треба да славимо. Да смо то прихватили, вјероватно бисмо дошли у позицију да оспоравају и Божић“, рекао је Додик за „Глас Српске“.

Он је оцијенио да је излазак на референдум озбиљна побједа народа који мора остати окупљен око 9. јануара. Додик је позвао све да на Дан Републике покажу да су схватили да су дио велике жеље и љубави, као и велике Републике Српске која слави свој дан.

„То може свако од нас учинити истицањем заставе на кући, испијањем чаше шампањца или наше домаће ракије. Пожелимо Српској тог дана све најбоље“, поручио је Додик.

Он је изразио задовољство што ће обиљежавању Дана Републике присуствовати висока делегација Србије, њен предсједник Томислав Николић, чланови Владе Србије, Његова светост патријарх српски Иринеј и низ важних људи.

„То говори да Србија живи и осјећа Републику Српску као дио свог националног и политичког бића“, нагласио је Додик.

Он је додао да ће обиљежавању Дана Републике присуствовати и међународни пријатељи Српске и, како вјерује, један број амбасадора.

Говорећи о новим референдумима које је најавио, Додик је рекао да с тим у вези има важних питања, али да се о појединим мора изградити политички консензус.

У том смислу, Додик је поменуо чињеницу да Република Српска из Устава није избрисала смртну казну, што су зауставили Бошњаци из Српске у Вијећу народа, као и то што већина жели да Бањалука буде у Уставу уписана као главни град Републике Српске.

„Када је ријеч о СНСД-овој резолуцији, ако буде шансе да идемо на референдум о самосталности, то ћемо урадити, али ако не буде у погледу окружења, нећемо бити ирационални, пролонгираћемо, али нећемо одустати од те идеје“, навео је предсједник Српске.

Када је ријеч о иницијативи за доношење закона о Уставном суду БиХ, који предвиђа одлазак страних судија, Додик је рекао да ће на том плану бити важно како ће се понашати представници Српске у заједничким органима.

„Ми то морамо прогласити питањем од највећег националног и виталног интереса. Ако оно не може да буде на дневном реду, зашто би нас занимало иједно друго питање у БиХ. Српска ће се бранити и веома смо близу тога да у парламенту изгласамо одлуку да, ако Уставни суд одлуке доноси само гласовима троје страних и двоје бошњачких судија, те одлуке не прихватамо“, навео је Додик.

Говорећи о рјешавању случаја „Сејдић-Финци“, Додик је поновио да је Српска спремна да промијени Устав и да се ријеч Србин замијени ријечју један, али да остане непосредни избор члана Предсједништва БиХ.

Када је ријеч о процесу евроинтеграција БиХ, предсједник Српске је објаснио да је већ јасно да нема договора о неким питањима, попут пописа становништва, као и да ће попуњавање Упитника Европске комисије зависити од тога да ли ће механизам координације заживјети онако како је дефинисан.

Он је рекао да је политичко окружење око Српске и даље нестабилно, те да је прошла година почела снажнијим најавама дестабилизације од опозиције под утицајем међународног фактора који је очекивао бунт.

Додик је оцијенио да су референдум и локални избори политички стабилизовали Српску, учинили је институционално снажнијом и окупили око идеје која се зове Република Српска и Дан Републике, иако је настављен муслимански идеализам да могу управљати БиХ, као и интервенционизам међународне заједнице.

„Политичка снага Српске је ојачана и јача је на крају 2016. године него на почетку те године“, рекао је Додик.

Он је истакао да Република Српска економски биљежи напредак видљив кроз повећање бруто домаћег производа, те очекује да то буде настављено.

Додик је навео да је Српска сачувала ликвидност и остварила раст индустријске производње и броја запослених.

„Отворили смо Термоелектрану Станари, прву дионицу ауто-пута Бањалука-Добој од Добоја до Прњавора и многе привредне објекте и 2016. годину можемо прогласити успјешном“, рекао је Додик.

Он је нагласио да је Српска остала безбједна, стабилна и институционално снажна, иако су доношене тешке одлуке.

„Република Српска је незаобилазан фактор политичких процеса у региону, а прије свега у БиХ, са јасном политиком коју ћемо наставити да водимо и ове године“, поручио је предсједник Српске.

Он је нагласио да су сви релевантни фактори већ рекли да је БиХ немогућа и експериментално ђубриште за недовршене међународне политичаре који покушавају да одрже неку причу о тој земљи.

„Хоћемо корисну БиХ, ову и овакву нећемо сигурно и против ове ћемо се борити. БиХ која би била подршка нашем развоју не би представљала никакав проблем. Најбоље би било да дође до договора Срба, Бошњака и Хрвата како конципирати БиХ“, рекао је Додик.

РТРС