Додик поново преноси надлежности Српске

375478_1

БАЊАЛУКА │ Шеф Клуба посланика СДС у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица каже да је забрињавајуће да Република Српска из једне крајње радикалне фазе, када је у питању рад правосуђа у БиХ и захтјева Милорада Додика за његово укидање, дошла у ситуацију да се на нивоу БиХ формира нова правосудна институцију која се зове Виши суд БиХ.

Говедарица је рекао да је сада потпуно јасно да се свака прича о Додиковим референдумима завршава рађањем нових правосудних институција у БиХ, подсјећајући да је одмах након одустајања од референдума 2011. године донесена одлука да се улази у структурални дијалог како би се реструктуирало правосуђе БиХ.

„С обзиром да је усаглашен један потпуно нови суд у БиХ, а то је виши суд, сада је потпуно јасно да се сва прича о Додиковим референдумима завршава на један веома неславан начин, а што је још занимљивије завршава се са рађањем нових правосудних институција у БиХ. Зато би било најбоље да Додик више не изговара ријеч референдум јер ћемо највјероватније доћи у ситуацију да сутра расписујемо референдум о укидању Вишег суда БиХ, чији су креатори Додик и његови партнери“, наводи Говедарица.

Сматра забрињавајућим и неприхватљивим да из структуралног дијалога БиХ добије нову правосудну институцију која се зове Виши суд БиХ.

„Надам да након тога нећемо доћи у ситуацију да послије формирања такве институције Милораду Додику опет падне на памет неки нови референдум, па да се онда из тога референдума добије Врховни суд БиХ“, наводи Говедарица.

БН ТВ