Додик позвао СДС да учествује у доношењу Закона о Уставном суду БиХ

БАЊАЛУКА │ Предсједник Републике Српске и СНСД-а Милорад Додик позвао је СДС да се укључи у доношење закона о Уставном суду БиХ јер је ријеч о једној од кључних системских ствари за положај Републике Српске.

Предсједник је ово поручио након изјаве лидера СДС-а Вукоте Говедарице да ће закон о Уставном суду БиХ, на чијем приједлогу раде СНСД и ХДЗ БиХ, тешко бити усвојен, уколико такав закон не желе Бошњаци.

 Говедарица очигледно није упознат о томе да су све политичке партије, па и његова, радиле на приједлогу закона о Уставном суду БиХ који је понуђен – каже Додик и додаје да он покушава да придобије већину и да би било добро када би и СДС са својим партнерима из СДА покушао да разговара о тој теми.

„Међутим, најчешће од њих чујемо како то Бошњаци неће. То подразумијева да би ми све требали и да ми све хоћемо. У сваком случају, ако они нешто неће, онда ми нећемо нешто друго. Ако је начин одлучивања у БиХ да се нешто неће, онда смо дошли у један озбиљан проблем“, рекао је предсједник Српске Милорад Додик.

Он је појаснио да би према том законском приједлогу начин одлучивања о избору судија што се тиче РС остао исти, док у Федерацији БиХ, због њихових односа, има различитих виђења у том погледу.

 „Нас то не би требало ни да занима уколико се дође до тога да оду странци из суда и да се направи одлучивање које би укључивало сваког представника ентитета и конститутивног народа у позитивну одлуку. Уколико нађемо те партнере у ФБиХ, а много смо ствари усагласили са ХДЗ-ом, можемо да се крећемо ка томе“, навео је Додик.

Одговара Вукота Говедарица – каже да предсједник Милорад Додик није позвао све парламентарне политичке партије из РС као што је то учинио прошле године. Ријеч је о заједничкој иницијативи Додика и Човића, а СДС ће се о томе изјаснити кад та иницијатива дође у парламентарну процедуру.

 „Кратко и јасно СДС нема намјеру да буде додатак тој осовини СНСД – ХДЗ и ми ћемо видјети кад закон уђе у парламентарну процедуру о каквом закону се ради. Ја мислим да СНСД покушава да изазове додатну кризу у Парламенту БиХ и на тај начин да се домогне власти односно савјета министара“, навео је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

 Коментаришући тврдње потпредсједника РС Рамиза Салкића да Уставни суд Српске дискриминише Бошњаке и Хрвате, Додик је рекао да немају никакву тежину или значај изјаве Салкића, који покушава да све проблеме лоцира на РС. Додик истиче да Савез за промјене ради исти посао као и Салкић, односно да покушава да лоцира све проблеме у РС.

 „У РС се може разговарати о свим темама, али о Уставном суду они могу као политичка структура да предложе измјене закона. Оно што ми хоћемо је да се донесе закон о Уставном суду БиХ, којег нема. Он не одговара на та питања, него проблематизује одмах РС и то је устаљена позиција муслимана у БиХ“, истакао је Додик.

 Предсједник је рекао и да Савез за промјене није ништа учинио да се РС боље позиционира и зауставља све пројекте из Српске, што показује и посљедњи примјер Болнице у Источном Сарајеву. Додик је рекао да су одлуке које доноси Савез за промјене најчешће скривене, а када их објави тада већ буде касно.

 „Много је тих одлука које су донијели, а које не одговарају суштини. Сада покушавају са Болницом у Источном Сарајеву. Дали су налог својим људима у разним структурама, па тако и Комисији за жалбе да зауставе сваки пројекат из Републике Српске и то чине“, каже предсједник Српске.

 Савез за промјене је тако зауставио и пројекте ММФ-а и све пројекте на које могу да утичу, што говори о томе каква је њихова намјера према Републици Српској, што их ни у чему не раздваја од СДА рекао је предсједник Српске.

РТРС