Додик: Ревизија тужбе БиХ против Србије неће имати никакву формалну снагу

БАЊАЛУКА │ Србија и Република Српска су у ишчекивању одлуке о ревизији тужбе БиХ против Србије. Република Српска се одлучно противи ревизији тужбе, а чини се да је све сведено да то буде одлука једног члана Предсједништва БиХ – Бакира Изетбеговића. Могу ли представници Срба то спријечити?

– Српски представници у Представничком дому БиХ најавили су бојкот сутрашње сједнице након што су данас прегласани. То је изгледа једино што им преостаје – рекао је за РТРС предсједник Српске Милорад Додик.

„Не треба учествовати у раду заједничких институција док се на дневни ред не ставе најважније тачке. Мислим да се све претворило у камуфлажу, али веома је јасно да од тога неће бити ништа. Ипак, та тема се и даље одржава јер постоји озбиљна намјера да неко покуша да искористи своју позицију како би исфингирао ревизију“, истакао је Додик.

Он додаје да ревизија неће имати никакву формалну снагу, али ће унијети доста политичких процеса који ће морати дати одговор како неко може да злоупотријеби своју позицију.

„БиХ је добро склизнула с пута и стално иде ка већој нестабилности. У сваком случају, никада од српске стране није било сагласности да се у име БиХ подигне тужба против Србије, али је остварена јер су странци шутјели“.

Додик истиче да се не требамо поуздати у странце већ искључиво у формалне одлуке, и да кроз извјештаје о том питању Предсједништво стави тачку и каже да нема више ревизија и да је нико не може покренути.

„Ако то остане и даље неодлучено, на било ком нивоу, стално ћемо враћати ову тему на дневни ред и имати дискусију о томе како из тога изаћи“, нагласио је Додик.

Када је ријеч о резолуцији о БиХ коју је усвојио ЕП, Додик је рекао да Република Српска треба да врати своја дејтонска права, што је дефинитивни циљ.

„Нисмо против БиХ са дејтонски написаним овлаштењима Српске, које су низом насилних мјера високих представника и подршком једног дијела међународне заједнице претворене у праксу, па сада имамо монструме који функционишу у виду наметнутих рјешења која немају легитимитет, а покушавају да заживе, што наравно не иде“, навео је Додик.

Предсједник Српске је рекао да није упознат о детаљима те резолуције, али и да она свакако није обавезујућа.

„Могли смо да видимо у поступку израде различита мишљења о свему, али мислим да је важно да су се овај пут чули и гласови који су веома јасно говорили о Републици Српској. Мислим да долази неко друго вријеме и да је немогуће да Српска буде само објекат сталних осуда и сталних тражења неких других рјешења која су против нас“, оцијенио је предсједник Српске.

РТРС