Додик: Санкције су доказ да нисам био спреман да тргујем интересима Српске

БАЊА ЛУКА I Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да се осјећа поносно што је под санкцијама САД-а јер то значи да он није био спреман да тргује интересима Републике Српске.

„Одлука коју је донијела Канцеларија за контролу имовине и странаца је депласирана јер ја немам никакву имовину у Сједињеним америчким државама. Немам никакву имовину ни у иностранству, осим нешто у Србији, али ја Србију не доживљавам као иностранство„, рекао је Додик на конференцији за медије.

Додик каже да је он под санкцијама већ дуго времена, а да је то тек јуче објелодањено.

„Поносан сам на то што нисам био спреман да прихватим и предам полицију Републике Српске. Поносан сам што нисам био спреман да прихватим бутмирски процес, који је значио практично и укидање Републике Српске. Поносан сам што није укинут Дан Републике Српске и кажем да ћемо га још јаче и снажније прослављати“, додао је Додик.

Он је напоменуо да је Република Српска под континуираним ударом одлазеће америчке администрације, а да је политика коју проводи амбасадор САД у БиХ Морин Кормак тенденциозно пробошњачка и унитаристичка.

„Ово нису санкције САД, ово су санкције оних који одлазе јер су поражени на изборима“, рекао је Додик.

„У посљедњих 10 година било је доста пријетњи ако останем на политичкој сцени, али у томе одлазећа администрација није успјела. Њихова политика доживјела је слом“, додао је Додик.

Он је у име свих који живе овдје поставио питање зашто је САД упропастила пројекат на којем је радила годинама, а то је БиХ.

„Кормакова сноси потпуну одговорност за овакав потез“, додао је Додик и поручио министру иностраних послова Игору Црнатку да је прогласи персоном нон грата.

„Кормакова је непријатељ Срба. Она крши Устав мијешајући се у рад органа БиХ, кршећи на тај начин Дејтонски мировни споразум“, рекао је Додик и изразио наду да ће нова америчка администрација увести нову политику, а не политику силе.

Додик је поручио да остаје посвећен раду и да ће поштовати дух Дејтона, упркос санкцијама и напоменуо да ће остати досљедан да проведе политику очувања Српске.

„За грађане Српске, ове санкције не значе ништа“, категоричан је Додик.

Предсједник Српске захвалио је министру иностраних послова Руске Федерације Сергеју Лаврову на веома вјерној интерпретацији стања у БиХ и ријечима да Српска не руши БиХ, већ брани своју позицију у тој земљи у складу са Дејтонским споразумом. Додик је на крају конференције за новинаре у Бањалуци рекао да је то суштина политике Српске.

РТРС