Додик у Санкт Петербургу отвара Трговинско представништво Српске

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик присуствоваће Свесловенском форуму и с вршиоцем дужности губернатора Санкт Петербурга, Александром Бегловом, отворити Трговинско представништво Републике Српске у овом граду.

Додик је одликован у Санкт Петербургу значком заслуга за тај руски град. Одликовање му је уручио Беглов, који је истакао да ће сарадња Српске и Санкт Петербурга бити настављена у свим областима – економији, образовању, здравству, омладинској политици.

Додик је изразио наду да ће се сарадња Српске и Санкт Петербурга развијати интензивно.

У саопштењу се наводи да су двије стране договориле да продуже традицију сумирања резултата заједничких акција на сваких пола године.

– Санкт Петербург изузетно цијени пријатељске и партнерске односе са Републиком Српском и намјерава да настави сарадњу – изјавио Беглов.

Беглов је честитао Додику побједу на изборима.

Захвалио му је за активно промовисање сарадње Петербурга и Српске и уручио му Значку заслуга Петербурга.

У саопштењу се наводи да су на састанку размотрени велики заједнички пројекти.

Подсјећа се да је успостављена редовна размјена пословних мисија, да се заједнички обиљежавају догађаји и састанци специјалиста.

Специјалисти из Петербурга учествовали су на отварању Хируршке клинике у Универзитетском клиничком центру Републике Српске, гдје су извели показну операцију и консултације, додаје се у саопштењу.

Данас ће у узвратну посјету Петербургу доћи представници Универзитетског клиничког центра и биће потписан споразум о сарадњи са Онколошким центром у научној, практичној, иновационој и сарадњи у области обуке.

Наводи се да се тренутно у Медицинском институту „Сергеј Березин“ одвија бесплатно лијечење протонским зрачењем четворогодишње дјевојчице из Републике Српске, чије је здравствено стање стабилно и њен отпуст планиран је у децембру.

На Осмом међународном партнерском форуму „Life Sciences Invest. Partnering Russia“ српски специјалисти разговарали су са представницима петербуршких фармацеутских предузећа о питањима у вези са снабдијевањем Републике Српске руским вакцинама и другим лијековима.

У саопштењу се напомиње да компанија из Петербурга „Ракурс-инжиниринг“ планира да учествује у изградњи средњих хидроелектрана на ријеци Врбас, те да је одговарајући споразум већ потписан са Министарством индустрије, енергетике и рударства Српске.

РТРС