„Додир ватре“ – прича о стаклу из музејских збирки Црне Горе

ТРЕБИЊЕ │ У Галерији Музеја Херцеговине синоћ је отворена археолошка изложба „Додир ватре“, прича о стаклу из музејских збирки Црне Горе, аутора Драгана Радовића, историчара умјетности – археолога и Милоша Живановића, археолога.

Изложбу је отворио Зоран Милошевић, начелник Одјељења за друштвене дјелатности Града Требиња, рекавши да ова изложба није случајно отворена у нашем граду, јер смо ми традиционално и културно повезани са нашим сусједима из Црне Горе.

„Сви они који су вечерас дошли и који у наредним данима буду посјетили музеј, неће зажалити“, рекао је Милошевић, отварајући изложбу.

Драган Радовић, кустос Музеја и галерије Подгорица је истакао да је изложба настала као резултат дугогодишњих  истраживања, која су рађена у Црној Гори у оквиру Подгоричког музеја.

Он је додао да је римско стакло узето као примарна тема, а уз то је обрађено и стакло које се из периода Римског царства чува у Црној Гори.

„Изложба је након вишегодишњег студијског рада отворена први пут 2016. године у Подгорици. Након тога је обишла неке друге градове у Црној Гори. Била је изложена и у Будви и Котору. А велика нам је част што је отворена вечерас у Требињу и што ће и  требињска публика имати прилику да изложбу види преко фотографија. Јер највећи дио експоната који су овдје приказани се чувају у депоима у Црној Гори, зато што је њихова важност и вриједност изузетна“, рекао је Радовић.

Према ријечима Милоша Живановића, археолога изложба не представља само стакло из Црне Горе, већ развој заната који се увијек граничи са умјетношћу.

„Развој стакларства је обогаћен разним формама и богатим умјетничким предметима. Ново доба, доба нове технике почиње у 18. вијеку и оно у битном мијења развој стакларства што је такође приказано на овој изложби и то је нешто што ремети умјетничку вриједност ранијих техника стакларства. Најзначајнији стаклени предмет је диатрета која је пронађена у Пљевљима на локалитету Комини, из четвртог вијека прије нове ере“, казао је Живановић.

Ивана Грујић, директор Музеја Херцеговине истакла је да је сарадња између ова два музеја почела на многим археолошким локалитетима давно иако је први пут направљена једна оваква заједничка изложба.

„Изложба коју су колеге из Црне Горе вечерас направили, изискује велики труд. На жалост, једина мана је та што предмети нису физички овдје присутни јер би то прелазило наше годишње буџете, због осигурања и организације такве врсте изложбе. Али  публика може свакако да ужива у фотографијама и цртежима који говоре много тога“, објаснила је Грујић.

Изложба је отворена до 1. марта.

С.П.