Док Европа грца у дуговима, Немачка економија напредује

novac karta

БЕРЛИН l Док већина европских земаља „болује“ од дугова, Немци вредно напредују. Немачка је прошле године имала буџетски суфицит од 21,5 милијарди евра, што је највише од времена уједињења пре четврт века.

Федерална канцеларија за статистику саопштила је данас да су немачке федералне, државне и локалне власти сакупиле суфицит од укупно 19,4 милијарди евра, што је за 8,9 одсто више него претходне године, а надмашен је и рекорд из 2000. године од 18,2 милијарде евра.

Прошлогодишњи суфицит је износио 0,6 одсто бруто друштвеног производа, што је двоструко више него 0,3 одсто 2014. године.

Увоз и извоз постигли су нове рекорде. Извоз Немачке је у 2015. години порастао за 6,4 одсто на 1,196 билиона евра, а увоз за 4,2 одсто на 948 милијарди евра, наводи се у саопштењу Дестатиса, а преноси агенција „Франс прес“.

То значи да је трговински суфицит увећан на 247,8 милијарди евра, највиши ниво икада, са 213,6 милијарди евра из 2014. године, саопштила је статистичка канцеларија.

Трговински суфицит је кључно мерило компаративне снаге једне економије, и показатељ је јачине највеће европске економије упркос актуелним глобалним економским неизвесностима.

Током читаве прошле године, широм света је постојала снажна тражња за немачком робом, док је извоз у остале земље Европске уније порастао 7,0 одсто, а извоз у друге земље света за 5,6 одсто, наводи се у саопштењу Дестатиса.

Унутар ЕУ, извоз у друге чланице еврозоне је скочио за 5,9 одсто, док је извоз у европске земље које нису чланице еврозоне порастао за 8,9 одсто.

Немачка привреда прошле године остварила је раст од 1,7 одсто и очекује се да ће ове године поновити тај резултат. Солидна привреда повећала је пореске приходе и омогућила влади у Берлину знатан суфицит у време када се остале европске земље суочавају с проблемима великих дефицита.
Бета/Тањуг