Дрецун: Кампања да самопроглашено Косово стекне „међународни капацитет“

052339
БЕОГРАД │ Предсједник Одбора Скупштине Србије за Косово и Метохију Милован Дрецун рекао је да је Србија снажним дипломатским активностима према чланицама Унеска успјела да их убиједи колико је важно да самопроглашено Косово не треба да буде чланица ове организације и нагласио да га охрабрује став САД да инсистирају на формирању Заједнице српских општина .
Дрецун је оцијенио да је у току планирана кампања да самопроглашена држава Косово у више праваца стекне „међународни капацитет“ – у Унеску, Интерполу и Савјету Европе.

Он је истакао да је кампања започета након бриселског договора о ЗСО и одлуци о формирању суда за ратне злочине на Косову да би се Приштини дала сатисфакција и да може пред албанском јавношћу да се правда за то што је прихваћено.

Дрецун је рекао за РТС да за Косово лобирају неке моћне државе, али је додао да и Србија води снажну дипломатску кампању.

Према његовим ријечима, оптимизам да Косово неће бити примљено у чланство Унеска резултат је тренда који је присутан.

„Србија је снажним дипломатским активностима од земље до земље чланице Унеска успела да убеди те земље колико је важна чињеница да Косово не треба да буде чланица Унеска. Снажном аргументацијом суочене су те земље са сопственом одговорношћу и са сопственим схватањем релација у међународним односима“, рекао је Дрецун.

Он је додао да је, са једне стране присутан притисак да се призна чланство Косова, а са друге стране неспорне чињенице показују да би се тако озбиљно нарушио међународни поредак, систем УН и оно за шта се Унеско залаже.

Дрецун је истакао да Србија мора да се избори за ЗСО и нормализацију односа са Приштином како би на дневни ред дошла значајна питања, попут имовине Србије на Косову.

Он је нагласио да је најважније да из Брисела стигне порука да Приштина мора да испуни оно што је договорено и да мора да формира ЗСО.

„Мене је охрабрио став САД да они инсистирају да се формира ЗСО, што показује да Вашингтон добро види колико је за стабилизацију односа битно формирање те заједнице“, навео је Дрецун.
Срна