Drecun: Opasnost od »usamljenih vukova«

20141007154456_266791
BEOGRAD | Nema konkretnih pokazatelja koji bi upućivali na zaključak da radikalni islamisti pripremaju terorističke akcije protiv Srba na Kosovu i Metohiji, ali nisu isključeni pojedinačni napadi takozvanih „usamljenih vukova“, rekao je Srni predsjednik skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.
To je, kako je naveo Drecun, zaključak koji je Odbor za Kosovo i Metohiju izveo na osnovu informacija nadležnih bezbjednosnih službi srpske vojske i policije, koje su predstavljene danas na sjednici Odbora.
Drecun je rekao da je na sjednici Odbora razgovarano o stanju bezbjednosti srpskog naroda, odnosno ugroženosti od radikalnog islama i povratka džihadista iz Sirije i Iraka.
Sjednica je bila zatvorena za javnost, jer su, kako je naveo, dobijene informacije koje su kao povjerljive klasifikovale Vojno-obavještajna agencija /VOA/, Bezbjednosno-informativna agencija /BIA/ i Ministarstvo unutrašnjih poslova /MUP/ Srbije.
Zaključili smo da je na Kosovu i Metohiji uspostavljena snažna mreža radikalnog islama, ekstremizma i terorizma. Pojedini pripadnici te mreže učestvuju na džihad ratištima u terorističkim organizacijama, posebno u Siriji i Iraku. Jedan pripadnik te mreže izveo je samoubilačku terorističku akciju, a određeni broj njih vratio na Kosovo i Metohiju“, rekao je Drecun.
On je naveo da će se situacija pratiti.
„Posebno smo zadovoljni kapacitetom i posvećenošću koju pripadnici VOA, BIA i MUP ulažu na praćenju radikalnog islama i stepenu ugroženosti srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i njihovom saradnjom sa odgovarajućim inostranim službama i međunarodnim institucijama i UN“, rekao je Drecun.
Srna